Kot so zapisali v skupini Modro za študente, je senat ŠOU v Ljubljani v soboto nezakonito ter mimo vseh aktov razveljavil demokratično izvedene volitve v študentski zbor ŠOU v Ljubljani na fakulteti za družbene vede in fakulteti za šport. To je senat storil potem, ko so začasni rezultati volitev pokazali zmago študentske opozicije, so pojasnili.

Najbolj problematični so bili nasprotniki

Po besedah predstavnika omenjene skupine Tilna Gorenška je do razveljavitve volitev na Fakulteti za družbene vede prišlo, ker naj bi bila njihova skupina na volišču problematična. Da so bili pravzaprav najbolj problematični nasprotniki, so po Gorenškovih besedah potrdile priče.

Ob razveljavitvi volitev na Fakulteti za šport pa niso upoštevali pričanja predsednika volilne komisije, je dejal Gorenšek. Nasprotna ekipa je namreč po njegovih besedah trdila, da eno uro ni bilo mogoče voliti, kar pa po pričevanju predsednika volilne komisije ni res.

Sveče v spomin na študentsko demokracijo

Pred ŠOU v Ljubljani bodo zato danes simbolno prižgali sveče v spomin na študentsko demokracijo, poštene volitve in čas ko so študentski predstavniki še delali v dobrobit kolegov študentov in se ne le z vsemi kremplji poskušali obdržati na svojih stolčkih, so v skupini zapisali v sporočilu za javnost.

V skupini so zapisali tudi, da bodo pripravili podelitev nagrade Zlati Lukašenko, "ki jo bo za implementacijo Beloruske demokracije in pravnega sistema v ŠOU v Ljubljani prejela predsednica senata ŠOU v Ljubljani Polona Golob".

Kot je še dejal Gorenšek, se bodo po prejemu uradne odločbe senata ŠOU v Ljubljani pritožili na razsodišče ŠOU v Ljubljani ter na nadzorno komisijo Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Predsednik ŠOS je na novinarski konferenci danes povedal, da so v organizaciji o zadevi seznanjeni zgolj iz medijev. Dejal je, da po njegovih informacijah ŠOS do sedaj v zvezi s tem še ni prejel nobene pritožbe, ter dodal, da bo v primeru prejema o tem razpravljala nadzorna komisija ŠOS. "V kolikor bodo kakršnekoli kršitve oziroma postopki prijavljeni na nadzorno komisijo, verjamem, da bo ta ukrepala v skladu z akti ŠOS in tudi rešila kakršnekoli kršitve, v kolikor je do njih prišlo," je pojasnil.

ŠOU (še) ne more in ne sme komentirati dela organov

Iz ŠOU Ljubljana so sporočili, da sta bili seji Senata, na katerih so odločali o pritožbah na izvedbo študentskih volitev na Fakulteti za družbene vede ter na Fakulteti za šport, zaključeni v petek oziroma v soboto. V skladu s pravilnikom o senatu mora senat objaviti odločbo na spletni strani in oglasni deski ŠOU v Ljubljani najkasneje v treh dneh od sprejema odločitve.

V primeru, da se katera od vpletenih strank z odločbo ne strinja, ima na voljo možnost pritožbe na drugostopenjski organ, to je Razsodišče ŠOU v Ljubljani, so pojasnili na spletni strani ŠOU. Razsodišče ŠOU v Ljubljani mora odločitev o pritožbi sprejeti najkasneje sedem dni po preteku roka za vložitev pritožbe.

Ob tem navajajo, da ŠOU v Ljubljani ne more in ne sme komentirati dela organov, dokler postopki niso pravnomočno zaključeni.