Yates je zatrdil, da odhaja z dvignjeno glavo, ker ni naredil nič narobe. Skrbi ga le za zdravje, čeprav je nekaj špekulacij, ker je med letoma 2005 in 2009 delal tudi za Discovery z Armstrongom. De Jongh in Julich sta priznala uporabo EPO pred letom 2000. »Naredil sem največjo napako daleč nazaj, a moram jo priznati, da lahko naredim korak naprej,« se je kesal Nizozemec Steven De Jongh.

Spremembe so tudi v drugih ekipah. Za GreenEdge ne dela več Matthew White, Johana Bruyneela je na čelu RadioShack zamenjal Italijan Luca Guercilena. Po drugi strani bo ameriško ekipo Garmin še naprej vodil skesanec Jono Vaugters. Bjarne Riis, šef danske ekipe Saxo Bank, je že pred leti priznal dopinško vpletenost. Oba sta zagovornika čistega kolesarstva z možnostjo odpuščanja. Sprememba je tudi na čelu ruske ekipe Katjuša, prvi mož je Vjačeslav Ekimov, nekdanji Armstrongov moštveni kolega.

Nizozemsko ekipo Rabobank je šokirala odločitev glavnega sponzorja, da se po dolgih letih uradno umika. Sicer bodo še zagotovili finance za nemoteno delovanje ekipe v letu 2013 in podpirali nacionalni šport na nižji ravni, ne želijo pa biti sponzorji ekipe. Tako bodo kar »White label« (Bela nalepka). Glavni menedžer »belčkov« je kmalu po tistem omenil, da je zanimanje drugih sponzorjev veliko in da ekipa zaradi tega ne bo propadla.

Madež se je s kolesarstva razširil tudi na druge športe. Sum je padel tudi na teniška igralca Davida Ferrerja in Saro Errani, ki sodita med najboljše na svetu. Njun svetovalec in zdravnik je (bil) Luis Garcia del Moral, ki ga je zaradi sodelovanja z Armstrongom USADA za vedno izključila iz športa. »Bil je najboljši zdravnik v Valencii, zato mi je pomagal. Vendar zdaj zaradi slabega ugleda ne delam več z njim,« je pred dnevi priznala Sara Errani.

Garcia del Moral je delal v medicinskem centru v Valencii, po letu 2003 naj bi skrbel tudi za nogometaše Valencie in Barcelone. Na vprašanje novinarjev iz britanskega Telegrafa so iz katalonskega nogometnega giganta odgovorili, da Garcia del Moral ni bil na plačilnem seznamu kluba. Da pa ne jamčijo, da njegov pacient ni bil kateri od igralcev. Tudi niso želeli sporočiti, kdo je bil svetovalec za prehrano in priprave v letih 2003 in 2004. El Gato Negro (Črni maček), kot so ga klicali skesanci iz ZDA, se je skupaj s sodelavci centra Performa Sport Consulting še pred dnevi na spletni strani ponašal, da jim je svetoval. Seznama uglednih pacientov ni več na spletu. In če je kaj resnice v Hamiltonovi knjigi »Skrivna dirka lažnivcev«, je pomenljiv stavek iz knjige, ki mu ga je namenil Garcia del Moral: »Vzemi, saj to ni nič v primerjavi z nogometaši.« Tudi v aferi Puerto (2006) so bili sprva omenjeni nogometaši, a je ostal zapisan predvsem stavek zdravnika: »Če bom govoril, ne bomo več evropski in svetovni prvaki v nogometu.«

V luči primera Armstrong bo zanimiv tudi razplet na sodiščih. Potem ko sta nekdanji in sedanji predsednik UCI, Hein Verbruggen in Pat McQuaid, umaknila tožbo zaradi obrekovanja proti novinarju Paulu Kimmageu, se je ta odločil za protinapad in v Švici sprožil odškodninsko tožbo zaradi obrekovanja in suma goljufije. Moža UCI sta ga nameravala tožiti, ker je navajal, da ju je podkupil Armstrong. Za novinarja sta sporna dopinška testa iz leta 1999 in 2001, ki naj bi bila pozitivna, a sta ostala prikrita. Irskega novinarja sta predsednika, kot je navedel, »vlekla po blatu in ga predstavljala javnosti kot lažnivca«, a se je zdaj očitno izkazala resnica. Kimmageu, ki mu je v podporo v pravni bitki celo donacijski sklad (ima nabranih že skoraj 100.000 evrov), naj bi se pridružili tudi nekateri kolesarji.

Še vedno pa ostaja vprašanje, kakšne so dopinške kontrole, če ne odkrivajo grešnikov. Uradno so samo pri Armstrongu opravili 248 dopinških kontrol brez pozitivnega testa (188 UCI, 30 za biološki potni list, 30 USADA). Kontrole niso zaznale ničesar tudi pri »skesancih« Leiphimerju (247 testov), Hincapieju (168), Zabriskieju (136), Vandu Veldu (119) in Danielsonu (101).