Toda 23-letna plavolaska teniško zgodovino ne piše zgolj zaradi svojih krikov. 30. januarja letos je postala nova številka ena svetovnega ženskega tenisa, uspešno leto pa bo končala prav tako na prvem mestu. Da gre za zgodovinski uspeh, potrjuje tudi statistika: od leta 1975, ko so pri WTA uvedli svetovno lestvico, se je pred lepotičko na prvem mestu zvrstilo le deset teniških igralk. »Stuširali se bomo s šampanjcem, nato pa plesali in se veselili do jutra,« je Belorusinja najavila po letošnji zmagi na odprtem prvenstvu Avstralije, ko je že na igrišču zaplesala, nato pa do jutranjih ur nadaljevala s petjem karaok in posebnim plesom, ki spremlja rapersko petje. Da je bila obuta v čevlje z visoko peto, je pri žuriranju ni motilo.

Na teniški sceni se je pojavila leta 2003, ko se je še kot mladinka uvrstila v polfinale Wimbledona, nastopanje na turnirjih nižjega ranga članic (ITF) pa ji je prineslo 508. mesto na svetovni lestvici. Pri 16 letih je naredila odločilen korak naprej: preselila se je v Arizono v ZDA, kjer sta ji pomagala rojaka, hokejski vratar v ligi NHL Nikolaj Habibulin in njegova žena, ki je bila sicer prijateljica Azarenkine mame. Kakovostnejši trening je nadgradila s statusom najboljše mladinke na svetu in prve na lestvici ITF, kar ji je uspelo kot prvi Belorusinji, ko pa je februarja 2006 v Memphisu premagala Nicole Vaidišovo, takrat članico elitne dvajseterice, je bilo jasno: kdaj bo zvezda zasijala na polno, je samo še vprašanje časa. Tako je po številnih skalpih (med njimi je bila tudi tedanja številka štiri, Rusinja Marija Šarapova) leto 2007, ki ga je začela na 96., končala na 27. mestu, dve leti kasneje pa je po prestižnem turnirju v Parizu postala tudi članica elitne deseterice. Čeprav je bil napredek očiten, pa se je po sezoni, v kateri je imela razmerja zmag in porazov 45:15, razšla s trenerjem Antoniom Van Grichenom. Največjo krizo je imela leta 2010, ko je na kratko razmišljala o umiku iz športnih aren, saj se je želela osredotočiti na študij, toda po pogovoru s svojo babico, pri kateri je preživela večino otroštva, saj sta bila starša predana delu, se je odločila, da nadaljuje s športom. Prav babica jo navdihuje, da se njena teniška kariera razvija naprej.

»Težko verjamem, da je majhno dekle iz Belorusije na prestižnem seznamu najboljših teniških igralk. Uspelo mi je nekaj neverjetnega. Ko sem začela igrati tenis, sem si sicer večkrat predstavljala sliko, na kateri igram vlogo najboljše, a tedaj se mi je zdela vse prej kot realno dosegljiva. Podobno daleč, kot bi se želela dotakniti neba,« je nasmejana dejala visoka lepotička (v višino meri 1,83 metra), ki je na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu osvojila bronasto kolajno, kot prva Belorusinja pa se je veselila tudi posamične zmage na turnirjih za veliki slam. Da je letošnje leto zanjo resnično sanjsko, je dokaz še njeno zasebno življenje, saj se je marca zaljubila v teniškega kolega Sergeja Bubko mlajšega, sicer sina legendarnega istoimenskega skakalca s palico.

Toda vsega, kar si je doslej zaželela, vendarle ni uspela uresničiti. Najbolj se razjezi ob omembi imena Serena Wiliams. Temnopolta Američanka je namreč njena najbolj zoprna tekmica. Doslej sta se pomerili že 12-krat, mišičasta Serena pa je dobila kar 11 dvobojev, od tega vseh sedem na turnirjih za veliki slam. Letos sta loparje prekrižali petkrat, mlajša izmed sester pa je bila uspešnejša v polfinalih olimpijskih iger in Wimbledona ter finalih mastersa v Madridu in ameriškega odprtega prvenstva.

Čeprav ima pred sabo še dolgo športno kariero, ki jo lahko prekinejo le poškodbe, pa z dobrimi 16 milijoni ameriških dolarjev zaslužka že danes sodi med bogatejše športnice, zaradi privlačnega obraza in lepe postave pa ima sklenjene tudi številne donosne pogodbe. Ali kot je na twitterju zapisala ena izmed oboževalk: »Zelo sta mi všeč tvoja črna in temnomodra teniška oprava. Oblekico sem si tudi že sama kupila.« Na veselje športnega opremljevalca Nike in Victorie. Slednja seveda v tenisu še ni rekla zadnje besede, pa čeprav višje, kot je dandanes, seveda ne more. Pa čeprav ima vsega 23 let...