Kondicija predsedniškega kandidata jih ne skrbi

»Z družino praznujemo rojstne dneve ob koncih tedna. S Tanjo sva zelo zaposlena. Luka je star 15 let in si zasluži najino pozornost, ne da bi bila z mislimi pri najinih težavah. Že vrsto let velja dogovor, da so sobote in nedelje najine. Če in ko ni drugih obveznosti, se posvetimo drug drugemu, kar nam tudi uspeva. Rojstni dan bomo zato praznovali v nedeljo,« je nadaljeval Pahor, ki je sicer sprva malce zamešal dneve. Kampanja, v okviru katere organiziraš sedem delovnih brigad in prav toliko politično-kulturnih večerov, se pridružiš izmenam v 42 podjetjih in sodeluješ v skorajda vsakodnevnih soočenjih ali intervjujih, medtem pa opravljaš še poslansko funkcijo, lahko terja svoj davek. Vendar v volilnem štabu nad kondicijo svojega kandidata niso zaskrbljeni. »Brez težav je pretekel 21 kilometrov na ljubljanskem maratonu,« je v Stari Gori poudarila Špela Vovk, predstavnica za odnose z javnostmi, a hkrati priznala, da je tokratna kampanja zanjo fizično najbolj zahtevna. Predsedniku, kot ga še danes sama naslavlja, je stala ob strani pred državnozborskimi volitvami leta 2008 in 2011 ter med samim vodenjem vlade. »Čas zahteva nove prijeme in brez novih prijemov ne more biti uspeha. Ljudje danes razumejo politiko kot neki sovražen element, ne marajo politike in politikov, ker so jih pripeljali do tam, kjer smo danes. Zato je treba na drugačen način pristopiti do volilcev. Vzpostaviti je treba stik, vendar ne tako, da se na prireditvi rokuješ z njimi in jim poveš nekaj pozdravnih besed, ampak na način, da si z njimi tam, kjer so, delajo in živijo,« je nove prijeme zahtevne kampanje, ki jih je sicer začrtala že Združena lista socialnih demokratov v obliki volilnih karavan, v preddverju novogoriškega centra pokomentirala vodja volilnega štaba in Pahorjeva dolgoletna sopotnica na političnem prizorišču Nataša Kovač. Izdelave anket, da bi ugotovili, v katerih volilnih enotah njihov kandidat uživa največ oziroma najmanj podpore, na Pahorjevo željo niso naročili. »V začetku kampanje smo pokrili območja, kjer SD tradicionalno uživa nižjo podporo, za zadnjo delovno brigado v prvem delu kampanje pa se nam je zdelo prav, da jo Pahor organizira v domačem kraju,« je Kovačeva napovedala drugi krog volitev, preden se je vrnila k prostovoljcem, ki so urejali stopnišče centra.

Grabil, belil, pomival...

Da bi tokratna volilna tekma kakor koli vplivala na Pahorjevo počutje, ki je lani zaradi hudega vnetja srednjega ušesa nekaj časa preživel tudi v ljubljanskem UKC, ni videti. Če je še pred štirimi leti zaradi padca imunskega sistema v beli srajci »zacvetel« na enem izmed pomembnejših televizijskih soočenj, vendar svoji stranki na državnozborskih volitvah kljub vsemu izboril nepričakovano zmago, mu tokrat niti padec s konja ni prišel do živega. »Za regeneracijo potrebujem pet ali šest ur spanja. Je pa to odvisno od športnih aktivnosti. Tiste dni, ko je res treba biti skoncentriran, zbran in tudi dovolj močan, se odpovem športu. To mi predstavlja pomemben počitek, ki pa ga včeraj nisem koristil. Po soočenju na Pop TV, enkrat okoli 23. ure, sem še uro in pol kolesaril na sobnem kolesu,« nam je na hodniku, ki je dišal po barvi, svojo »malo skrivnost« zaupal Pahor. V začetku kampanje se je proti Mariboru podal ob četrti uri zjutraj, da bi se lahko pravočasno pridružil izmeni Cimosovih delavcev. V soboto se je na pot proti Novi Gorici v družbi ožje ekipe odpravil ob 8.30, da bi se lahko delovna akcija nemoteno začela ob napovedanih 10.15. Grabil je odpadlo listje, belil steno hodnika, po malici pa je še za hip skočil pred korito za umazano posodo.

»Tudi Messi ne zadene vedno«

Borut Pahor je minuli petek praznoval 49. rojstni dan. Čeprav so ga strankarski kolegi na sedežu SD že v dopoldanskih urah presenetili s torto, je bilo slavje zaradi pestrega predvolilnega in referendumskega dogajanja kratko. Nekdanji predsednik državnega zbora in vlade se je moral pripraviti na zahtevni soočenji – najprej ga je na nasprotnikovem terenu čakal dvoboj z Milanom Zverom, po 21. uri pa še vprašanja zdaj že nekdanje novinarke Pop TV. Z zadnjim petkovim nastopom ni bil preveč zadovoljen. »Znam biti boljši, je pa bilo dovolj dobro. Nastope sam pri sebi analiziram, pri tem pa mi pomagajo tudi sodelavci v štabu. Povejo mi, kje bi se jih dalo izboljšati, kaj bi bilo treba še povedati in kje smo ostali nejasni. Morate vedeti, da tudi Messi ne zadene vedno. Ko ne zadane, je to za njega navdih, da je na naslednji tekmi še boljši,« aktivnost vsakršne volilne kampanje, v kateri sam še posebno blesti, razume Pahor.

Izsledki zadnje javnomnenjske ankete, ki jo je za Dnevnik opravila agencija Ninamedia, so med drugim pokazali, da je bil nekdanji predsednik vlade na prvem soočenju v organizaciji Pop TV najbolj prepričljiv, kot najbolj simpatičnega kandidata pa so ga izbrali tisti, ki v času izvajanja ankete še niso vedeli, koga bodo obkrožili na martinovo. Za Pahorja torej lepi obeti pred zadnjim tednom predsedniške kampanje, zlasti zato, ker jo bodo skorajda vsak dan krojili televizijski nastopi. In tega se sam dobro zaveda. »V tej tekmi sem lahko nekoliko bolj oseben, kar mi ne dela težav. Na roko mi gre tudi dejstvo, da govorim najprej in predvsem v svojem imenu. Ni tiste velikanske obremenitve, da si odgovoren za usodo stranke.«