Češka je tako postala tretja država, ki je ubranila naslov v pokalu Fed. Pred njimi so dvakrat zapored slavile Rusinje (2007, 2008) in Italijanke (2009, 2010).

Junakinja češke reprezentance je Šafarova, 17. igralka na lestvici WTA, ki je 22. igralko sveta Jankovićevo premagala po eni uri in 17 minutah igre. "To je fantastično, ker se je zgodilo doma, v Pragi, pred našimi navijači," je po tekmi dejala Šafarova in nadaljevala: "To je bila ena najboljših iger, kar sem jih odigrala v karieri." Poln hvale na račun 25-letnice pa je bil tudi kapetan Češke Petr Pala: "Bilo je neverjetno. Redko je zgrešila udarec." Šafarova je namreč v današnjem obračunu proti tekmici dosegla 32 "winnerjev", Jankovićeva pa le osem.

V soboto so finale bolje začele domačinke. V prvi tekmi dneva je Šafarova premagala prvorangirano igralko Srbije Ano Ivanović s 6:4 in 6:3, nato pa je Petra Kvitova ugnala Jankovićevo s 6:4, 6:1. Srbija je prek Ivanovićeve danes zaostanek znižala, v prvem posamičnem dvoboju dneva je premagala Petro Kvitovo s 6:3 in 7:5.

Čehinje so lani v Moskvi, ko so prvič dvignile lovoriko, s 3:2 premagale Rusinje, Srbkinje pa so sploh prvič zaigrale v finalu omenjenega tekmovanja.

* Izidi:

- pokal federacij, finale:

ČEŠKA - SRBIJA 3:1

- danes:

Ana Ivanović (Srb) - Petra Kvitova (Češ) 6:3, 7:5;

Lucie Šafarova (Češ) - Jelena Janković (Srb) 6:1, 6:1;

- sobota, 3. november:

Lucie Šafarova (Češ) - Ana Ivanović (Srb) 6:4, 6:3;

Petra Kvitova (Češ) - Jelena Janković (Srb) 6:4, 6:1.