Wada je sporočila, da se ne namerava pritožiti na izrečene kazni Usade šesterici tekmovalcev. George Hincapie, Michael Barry, David Zabriskie, Tom Danielson, Levi Leipheimer in Christian Vandevelde so dobili le po šest mesecev prepovedi nastopanja, znižana kazen pa je posledica njihovih pričevanj, po katerih so izrekli precej bolj strogo kazen Armstrongu.

"Boj proti dopingu pomeni tudi, da se moramo opreti na prostovoljna pričanja športnikov, ki so pripravljeni razkriti zarote in skrivnosti, povezane s tem početjem. Naš kodeks v takšnem primeru podpira izrekanje znižanih kazni," je sporočila Krovna svetovna protidopinška organizacija.

Njen direktor David Howman je poudaril, da želijo tudi na takšen način spodbuditi tekmovalce, ki vedo za nepravilnosti iz preteklosti, da o njih spregovorijo. "Spodbuditi moramo te športnike, da razkrijejo informacije. Te so pogosto ključnega pomena pri odkrivanju dopinških kršitev," je dejal Howman.

Pri Wadi so sicer po preučitvi dokumentov, ki jih je zbrala Usada, prišli do ugotovitve, da ni potrebe po ustanavljanju posebne neodvisne preiskovalne komisije v primeru Armstrong. V dokumentih Usade pri Wadi niso našli nobene pomanjkljivosti, tako da je ta primer zanjo povsem jasen in tudi dokončen.

Vinokurov plačeval za zmage?

Novinarji italijanskega dnevnika Corriere della Sera so se dokopali do podatkov, da je olimpijski kolesarski prvak v cestni vožnji Kazahstanec Aleksander Vinokurov pripravljen za zmage tudi mastno plačevati. Tako naj bi leta 2010 na dirki Liege-Bastogne-Liege soubežniku Rusu Aleksandru Kolobnjevu za prepustitev zmage plačal 150.000 evrov.

To je bila njegova prva pomembnejša zmaga po vrnitvi po dopinški kazni, zaradi katere je počival dve leti.

Do tega slepa so novinarji prišli po pregledu dokumentacije italijanskih dopinških preiskovalcev in bančnih transakcij. Vse dokumente so Italijani že posredovali Mednarodni kolesarski zvezi in tudi belgijskim oblastem.