Ali po visoki zmagi proti Romuniji (34:26) v Kopru morebiti s čim niste bili zadovoljni v igri vaše ekipe?

A ste bili vi zadovoljni z vsem, kar smo prikazali? Verjetno ne, a tudi mi trenerji nismo nikoli zadovoljni. Od zadnje reprezentančne akcije so minili kar štirje meseci in pol, kljub le nekaj skupnim treningom pa smo suvereno opravili z Romuni, od katerih smo pač kakovostnejši. V zelo hitrem načinu igre, ki ga gojimo, prihaja tudi do tehničnih napak, a brez njih pač ne gre. Z obrambo 3-2-1 smo šokirali Romune, ki v določenih delih igre enostavno niso vedeli, kaj in kako. Vesel sem, ko vidim, da fantje igrajo borbeno, srčno in kakovostno, da hočejo igrati in zmagati, da so vseh šestdeset minut lačni uspeha. Morebiti bi lahko slavili še z višjo razliko, kajti v kvalifikacijah je pomemben vsak gol.

Z morebitnim uspehom v Minsku bi Slovenija naredila zelo velik korak na poti do EP 2014 na Danskem.

Vedno razmišljamo o zmagi in jo pričakujemo, tako da bomo tudi v Minsku naredili vse, da jo dosežemo. Ne glede na ime nasprotnika in ne glede na to, ali igramo doma ali v gosteh, je treba vedno iti na zmago – to je v športu edini pravi način razmišljanja in delovanja. Po eni strani se ne smemo nikogar bati, po drugi pa nikogar podcenjevati. Tudi pred gostovanjem v Belorusiji ne bo nič drugače, čeprav se sočasno dobro zavedamo, da nas čaka težka naloga. Še posebno, ker je Belorusija kakovostnejša od Romunije. A prepričan sem, da bomo našli pravo protiorožje za nasprotnika, ki mu enostavno moramo vsiliti naš slog igre. To je edini pravi recept za uspeh.

V igri Belorusije je prva violina Sergej Rutenka, ki je nekoč nosil tudi reprezentančni dres Slovenije.

Vsaka reprezentanca ima eno, dve ali celo več violin. O Sergejevi kakovosti ni treba izgubljati besed, a nekaj je jasno: če se slučajno zgodi, da izgubimo, nas ne bo premagal Rutenka, ampak reprezentanca Belorusije. Razmišljati moramo, kako bomo kolektivno ustavili Beloruse. Če bomo razmišljali le o Rutenki, nam bodo njegovi soigralci zabili 35, 40 zadetkov, kajti tudi oni znajo igrati kakovosten rokomet. Le za primer, kako se ti lahko maščuje, če je vsa ekipa osredotočena le na enega igralca: v predkvalifikacijah za SP 2013 v Španiji je Romunija igrala »flajšter« na Rutenki, ki ji je vseeno zabil kar enajst golov, Belorusi pa so zmagali za pet.

Koliko bi lahko zgodnja ura začetka tekme negativno vplivala na igralce?

Fantje so profesionalci, ki sicer niso vajeni igranja v času matinej, vendar so vseeno vajeni igranja v zgodnejših terminih. Najtežje je v fazi priprave na tekmo, ko je treba vse prilagoditi zgodnjemu terminu: vstajanje, prehrano, treninge... Termin v Minsku je še kar v redu, čeprav ni najugodnejši. A tudi mi smo v dodatnih kvalifikacijah za SP 2013 proti Portugalcem v Stožicah igrali že ob 15. uri in zmagali.