Začel se je movember ali kako z brki v boj proti raku na prostati

Predvčerajšnjim se je začel movember. Da, movember. Vsaj za del moške populacije bo najbolj turoben mesec v letu nekoliko zabavnejši. V dober namen, za boj proti raku na prostati in njegovo zgodnje odkrivanje, si bo tokrat rekordno število udeležencev ves november pustilo rasti brke. Medtem ko bodo kocine poganjale, bodo udeleženci skupaj s svojimi družinami zbirali prispevke za boj proti raku na prostati.

Akcija bo letos po vsem svetu potekala že devetič. Začela se je v Avstraliji in s povsem drugim namenom. Sprva je bila mišljena kot skromen poskus ponovne popularizacije brkov. Skupina prijateljev, ki jo je priklicala v življenje, takrat še slutila ni, da bo prerasla v mednarodno akcijo na petih celinah.

Pravila so preprosta. Pred 1. novembrom se je treba obriti in si nato pustiti rasti brke. Ob koncu meseca se moški zberejo, primerjajo svoje brke, zbrani denar pa nato nakažejo dobrodelnim organizacijam. Akcije se udeležuje tudi 34 moških iz Slovenije. Od leta 2003 je gibanje zbralo že 299 milijonov dolarjev, brke pa si je od takrat v dobrodelne namene pustilo rasti 1,9 milijona moških. Movember Foundation danes sodi med sto največjih nevladnih organizacij na svetu.