"Ostaja resen v dvom v zakonitost celotnega projekta. Bojimo se, da je razlog za preložitev izredne seje v tem, da želi vodstvom Mestne občine Maribor prilagoditi ali na novo vzpostaviti manjkajočo dokumentacijo, ki v projektu manjka. To se nanaša predvsem na investicijski program, za katerega bi moral biti po sklepu mestnega sveta zadolžen in ga sprejeti župan," je v današnji izjavi za medije v Mariboru povedal poslanec SD Matevž Frangež.

Frangež Kanglerja in svetnike pozval, naj objavijo vso dokumentacijo

Župana Kanglerja je skupaj z mestnimi svetniki SD in LDS ter samostojnima svetnikoma Gregorjem Jagrom in Janjo Vidmar pozval, da še danes javno objavi vso dokumentacijo, ki je vezana na projekt nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa v Mestni občini Maribor (MOM), še posebej pa pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu s podjetjem Iskra sistemi.

Pobudniki izredne seje s prvopodpisanim svetnikom SD Antonom Gačnikom so nameravali na seji predlagati, da se določi začasni moratorij na izvajanje sistema do uskladitve projekta z zakonodajo. Prav tako naj bi predlagali, da zadevo preučita komisija za preprečevanje korupcije in računsko sodišče.

"Še enkrat apeliramo na vse politične sile: potrebno je umiriti razmere, umiriti ta močan javni revolt zoper radarje in edini način, da to dosežemo, je moratorij in umirjen čas, da pristojne državne institucije ugotovijo, ali je ta projekt zakonit ali ne," je danes ponovil Frangež. "Vladajoča koalicija očitno izrablja vse mehanizme za to, da se ne pride do tega nujno potrebnega javnega soočenja o tem projektu," je dodal.

Občina očitke zavrača

Na občini očitke zavračajo. "Kategorično zanikamo namigovanja o prirejanju dokumentacije in je žaljivo od mestnih svetnikov, da v javnosti vzbujajo dvome o nezakonitem prirejanju dokumentacije s strani javne ustanove. Kot smo že večkrat povedali, je bila pogodba v pregledu tudi pri informacijski pooblaščenki, prihodnji teden pa je v načrtu novinarska konferenca, na kateri bo predstavnikom medijev omogočen vpogled v pogodbo," so pojasnili na občini.

Ponovno so tudi postregli s statistiko, ki kaže, da je bilo v drugi polovici oktobra v Mariboru zaznanih 27.400 prekoračitev hitrosti, s tem da se število od začetka delovanja novih radarjev do danes niža.

Iz današnje tiskane izdaje:

Mariborski radarji vse bolj sumljivo zaudarjajo

V znak protesta proti radarjem sveče pred mariborsko občino

V znak protesta proti novim radarjem za merjenje hitrosti v Mariboru je skupina več deset ljudi danes prižgala sveče pred vhodom v poslopje mariborske občine. Protest, ki je bil sklican na družbenem omrežju Facebook, je bil napovedan za čas pred pričetkom izredne seje mariborskega mestnega sveta, ki pa je bila v zadnjem trenutku odpovedana.

Okoli 13. ure, ko je bila sprva napovedana seja mestnega sveta, se je pred občinsko stavbo na Ulici heroja Staneta 1 ob močnem dežju zbralo kakih 50 ljudi. Nekateri od njih so s seboj prinesli nagrobne sveče in jih prižgane postavili na stopnice ob vhodu v stavbo.

Na družbenem omrežju Facebook je pred prazniki zaokrožila pobuda članov skupine, ki zaradi postavitve radarjev poziva župana Kanglerja k odstopu. Ta po poročanju časnika Večer šteje več kot 5300 podpornikov.

Kot je danes povedal eden od protestnikov, nasprotujejo samovoljnim ukrepom mariborskega župana, ki so očitno namenjeni polnjenju zasebnih denarnic. "Nočemo, da nam mesto spreminjajo v zapor. Saj ne gre, da bi radi divjali po ulicah, a vsepovsod te snemajo, vsepovsod si kaznovan, ocenjevan, nadzorovan, zato ni več dober občutek živeti v tem mestu," je dejal Darko Savič.