Čeprav v francoski družbi poudarjajo, da načrtovanega nakupa Ljubljanskih mlekarn ne želijo komentirati, saj postopki še niso končani, so si po očitkih ministra Bogoviča ter Mlekodela, DBS in zadrug, ki so nedavno svoj delež v mlekarnah povečali na 36,41 odstotka, premislili.

"Poznam očitke o nacionalnem interesu. Z enakimi smo se v Franciji srečevali v energetiki. Ampak nas se ni treba bati," je za časnik zatrdil vodja korporativnega komuniciranja Lactalisa Nalet. "Naš cilj je mlekarnam dati nov zagon za pridobivanje tržnih deležev na tujih trgih, prav tako pa povečati ponudbo odličnih izdelkov, ki jih Ljubljanske mlekarne že izdelujejo," je dodal.

O tem, ali pričakujejo, da jim bodo Mlekodel, DBS in zadruge prodali svoj delež, je po njegovih besedah prezgodaj govoriti. "Vsekakor pričakujemo, da se bomo kmalu sešli," je povedal.

Na vprašanje, kdaj se nameravajo srečati s slovenskimi dobavitelji, pa je odgovoril: "Lactalis ima tradicijo sodelovanja z lokalnimi partnerji na vseh trgih, tako s kmeti kot distributerji. Nikoli ni bil naš cilj uničenje partnerstev. Ta so gotovo najpomembnejša v mlekarski panogi."

Francoska skupina Lactalis je v ponedeljek sporočila, da se je z NFD Holdingom, Factor banko, skladom KD Delniški Dohodkovni, KD Banko in Savo dogovorila za prevzem 50,3-odstotnega deleža v Ljubljanskih mlekarnah. Posel mora odobriti še varuh konkurence.

Kmetijski minister Franc Bogovič je nato dejal, da postopek prevzema še ni zaključen, a da se zaveda, da je lahko to za celotno slovensko kmetijstvo, ne samo za mlekarstvo, ena usodnih stvari. Minister je namreč že pred časom izrazil pozitivno oceno ob ponudbi Mlekodela za prevzem Ljubljanskih mlekarn.

Mlekodel, DBS in zadruge so v okviru prevzemne ponudbe, ki je trajala od 19. septembra do 19. oktobra in v kateri so za delnico ponujali 6,50 evra v denarju, pridobili 194.713 delnic oz. 4,44 odstotka vseh in svoj lastniški delež v družbi povečali na 36,41 odstotka.