Podjetju je uspelo zagotoviti kakovost zdravil, ki jih je in jih bo dobavljalo Švici, odločitev pojasnjuje Swissmedic.

Švica je prepoved uporabe in prodaje Novartisovih cepiv proti gripi odredila prejšnji teden, potem ko se je za podoben ukrep odločila Italija. Poleg Švice sta ji sledili še Avstrija in Nemčija.

Italija je uporabo Novartisovih cepiv prepovedala, potem ko se je zaradi prisotnosti neznanih belih delcev v brizgalkah s cepivom odločila za dodatne teste glede kakovosti in varnosti cepiv. Presodila je, da bi cepiva lahko imela stranske učinke.

Tudi švicarska agencija za zdravila Swissmedic je dobavo Novartisovih cepiv Švici ustavila zaradi "morebitnih neprimernih primesi".

Cepivo ne ogroža zdravja

A danes je Swissmedic pojasnil, da je podjetje prepričljivo dokazalo, da ne gre za "neprimerne primesi", ampak za delce, ki lahko nastanejo pri izdelavi cepiva in se ob primerni rabi brizgalke raztopijo. Poudarili so, da je treba brizgalke pred uporabo rahlo pretresti.

"Varnosti in učinkovitosti cepiva ti delci, ki se pojavljajo v nekaterih brizgalkah, nikakor ne ogrožajo," je poudaril Swissmedic. Cepivo so namreč preizkusili v laboratorijih agencije, testi pa so potrdili visoko kakovost zdravil.

V Sloveniji se Novartisovo cepivo proti gripi ne prodaja, ampak je v uporabi za cepilno sezono 2012 in 2013 cepivo francoskega proizvajalca Sanofi Pasteur.