Ker je vlada zaradi varčevanja že marca odločila, da se v letošnjem letu organizirata le dve državni proslavi (ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti) obeležitve dneva reformacije letos na državni ravni ni bilo.

A je zato slovesnost ob tem dnevu v Cankarjevem domu na predvečer praznika, v torek, pripravilo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar. Predsednik republike Danilo Türk je v nagovoru poudaril, da nihče ne more biti etičen namesto drugega in da ima vsakdo možnost odločitve, za kakšen namen bo uporabil svojo osebno svobodo. V tem spoznanju je po njegovem mnenju ključ do prihodnosti.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje, ki je privedlo do preureditve Rimskokatoliške cerkve, se je začelo 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je postal Primož Trubar (1508-1586). Leta 1550 je napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik.

V času reformacije smo dobili tudi prvi slovenski pravopis izpod peresa slovenskega protestanta in slovničarja, Adama Bohoriča. Za najbolj pomembno delo tega časa pa štejejo obsežen prevod Biblije.

Na popisu prebivalstva v letu 2002 se je za evangeličane izreklo 14.736 ljudi (0,8 odstotka slovenskega prebivalstva), velika večina jih živi v Prekmurju.

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992. Izraz reformacija sicer izhaja iz latinskega glagola, ki pomeni preoblikovati, preurediti, obnoviti.