Pa je sladkor res tako nezdrav, kot trdi del znanstvene stroke? Profesor David Katz z ameriške univerze Yale meni, da sladkor nujno potrebujemo za normalno življenje. »Je najboljše gorivo za naše telo. Težava pa je, da ga zaužijemo odločno preveč,« opozarja Katz. Naravni sladkor, ki daje sadju in nekaterim zelenjavnim vrstam značilen okus, je popolnoma zdrav, piše CNN. Veliko grožnjo za zdravje pa predstavlja dodan slakor, ki ga sokovi, bomboni in druge stvari dobijo med obdelavo.

Kljub temu ni potrebe po prenehanju uživanja v sladicah. Ključ je v tem, da se prehranjujemo strateško. Kot pravi Katz, ima sladkor v naših dietah ključno vlogo. »Kaj pa je zmisel zdravega življenja, če v njem ne moremo uživati,« se sprašuje profesor. Dejstvo je, da je sladkosnednost ljudem zapisana v genih. Znanstveniki so v preteklosti našli dva gena, ki odločata o tem, ali bo oseba bolj ali manj odvisna od sladkornih izdelkov.

Koliko je dovolj?

Ameriško združenje za varovanje srca (AHA) priporoča, da ženske ne zaužijejo več kot 24 gramov sladkorja v enem dnevu. To je približno šest čajnih žličk ali 100 kalorij. Približno toliko sladkorja je v eni pločevinki gazirane sladkorne pijače. Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da povprečna ameriška ženska v dnevu zaužije približno 18 čajnih žličk sladkorja. Sladkor je dandanes skrit v maloverjetnih živilih, kot so solatni preliv in krekerji.

»Zgolj majhna količina zaužitega sladkorja je več kot dovolj,« meni Miriam Vos z medicinske šole Emory University. »Prekomerno uživanje te snovi je močno povezano z debelostjo, diabetesom tipa 2 in raznimi boleznimi srca in ožilja,« še opozarja. Uživanje prevelike količine sladkorja povzroča kopičenje maščobe v jetrih. To pa povzroča omenjene bolezni, še poroča CNN.