Kot je na odboru za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje v DZ ob robu predstavitve predlogov proračunov za leti 2013 in 2014 poudaril minister, je pred časom že izrazil pozitivno oceno ob ponudbi Mlekodela za prevzem Ljubljanskih mlekarn.

Velika izpostavljenost celotnega slovenskega kmetijstva

"O tujih investicijah pri nas so različne izkušnje. To je velika izpostavljenost celotnega slovenskega kmetijstva, ne samo mlekarstva," je dejal Bogovič, ki verjame, da bo v naslednjih tednih na tej točki narejenega marsikaj.

Minister je bil ob ponedeljkovi informaciji o dogovoru lastnikov mlekarn s francosko skupino presenečen. "Vseskozi sem podpiral, da slovenski zadružni sektor prevzame večinski delež v Ljubljanskih mlekarnah. Prve informacije so bile dokaj spodbudne. Do včeraj do mene ni prišel noben signal o dotičnem podjetju, ki se je sedaj izkazalo kot tisto, ki naj bi imelo dogovor z večinskimi lastniki," je pojasnil minister.

V pogovorih s predstavniki zadrug je minister tudi spraševal, ali so v stanju kaj bistveno zviševati ceno, ki je bila ponujena pri 6,50 evra za delnico. Pri francoski skupini gre za največje mlekarsko podjetje. "V kolikor je bila odločenost ceno ponuditi, bo najbrž slovenski zadružni sektor težko temu pariral. Vprašanje je tudi, ali je znotraj Mlekodela dovolj kapitalske moči za bistveno zvišanje ponudbe," se sprašuje Bogovič.

Določeno prestrukturiranje znotraj Ljubljanskih mlekarn

Lactalis bo po mnenju ministra gotovo bo močno vplival na slovensko mlekarsko zgodbo. Ob tem pa minister ne vidi razloga, zakaj bi nekdo prišel v slovenski prostor s sovražnim prevzemom. "Gotovo pa bo to pomenilo določeno prestrukturiranje znotraj Ljubljanskih mlekarn in v veliki meri bo politika družbe odvisna generalne politike matičnega lastniškega podjetja, v kolikor do tega prevzema pride," je prepričan Bogovič.

Ljubljanske mlekarne trenutno ne dajejo izjav, vezanih z napovedanim prevzemom s strani Lactalisa.

Francoska skupina Lactalis se je dogovorila za prevzem 50,3-odstotnega deleža v Ljubljanskih mlekarnah. Za posel, ki ga mora odobriti še varuh konkurence, so se dogovorili z NFD Holdingom, Factor banko, skladom KD Delniški Dohodkovni, KD Banko in Savo.

Ljubljanske mlekarne bodo okrepile Lactalisov položaj v regiji jugovzhodne Evrope, kjer skupina Lactalis eden glavnih igralcev na trgu mleka in mlečnih izdelkov, so še zapisali v ponedeljkovem sporočilu Lactarisa.

Kot so za STA dodatno povedali v Lactalisu, so se pogovori z delničarji odvijali prejšnji teden. Vrednosti posla ne razkrivajo, pravijo le, da je cena višja kot v nedavni prevzemni ponudbi Mlekodela, Deželne banke Slovenije (DBS) in zadrug.

Posel bo presojal še urad za varstvo konkurence, družba pa bo morala nato skladno z zakonom objaviti prevzemno ponudbo za preostali delež.

Za prevzem Ljubljanskih mlekarn so se odločili zaradi proizvodnih zmogljivosti in blagovnih znamk, ki jih nameravajo razvijati, prestrukturiranje ni predvideno, so zatrdili v družbi.

Delničarji so delež ponujali že več let, v Lactalisu pa so sedaj ocenili, da je pravi čas, in se ob prevzemni ponudbi zadrug bolj angažirali glede pogovorov, so še povedali.

Mlekodel, DBS in zadruge so v okviru prevzemne ponudbe, ki je trajala od 19. septembra do 19. oktobra in v kateri so za delnico ponujali 6,50 evra v denarju, pridobili 194.713 delnic oz. 4,44 odstotka vseh in svoj lastniški delež v družbi povečali na 36,41 odstotka.