Na začetku sezone ste izjemno optimistični. Kaj je glavni vzrok za to?

Optimizem mi vliva dejstvo, da sem zelo napredoval v hitrih disciplinah. Sicer bomo videli, kaj bodo pokazale tekme. Zelo sem zadovoljen tudi s pripravljenostjo v veleslalomu, ki ostaja moja primarna disciplina. Zato bo moj cilj na vsaki tekmi uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Je torej vaša želja naskok na skupnega zmagovalca svetovnega pokala?

Odkar sem prvič stopil na smuči, sem si želel zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala. Z leti postajam vse boljši v vseh disciplinah in prepričan sem, da bom tudi letos pokazal napredek. Če bo to dovolj za veliki kristalni globus, bo pokazal čas. Je pa vsekakor skupna zmaga moj veliki cilj sezone. Če je v minuli sezoni uspelo Marcelu Hirscherju, ne vidim razloga, zakaj ne bi enkrat tudi meni.

Lani ste bili eden največjih nasprotnikov spremembe materiala, ki je stopil v veljavo v tej sezoni. Nanj pa ste se sijajno privadili. Menite, da bo alpsko smučanje zdaj bolj varno?

Bojim se, da ne bo. Če pogledate, kaj se je dogajalo v poletnih mesecih, boste hitro ugotovili, da se je veliko smučarjev poškodovalo, kar ni reklama za varnejše smučanje. Bomo videli, kaj bo prinesla sezona. Nova oprema zahteva od posameznika odlično fizično pripravljenost. Kar pa zadeva dobro pripravljenost na začetku sezone, lahko rečem, da je ta plod odličnega sodelovanja s proizvajalcem (Ligety tekmuje s smučmi Head – op. p.). Smučko smo razvijali od začetka minule sezone in očitno smo naredili dober posel.

Lahko z vašimi občutki opišete, katere so največje spremembe v novi opremi smuči z večjim radijem?

Po 50 sekundah smučanja si tako izčrpan kot na prejšnjih smučeh v minuti in pol. Z novimi smučmi pride bolj do izraza tehnično znanje in kontrola smučke. Še posebno, če je teren bolj mehak. V takšnih primerih bo resnično težko obvladati smučko. Po drugi strani je na trdih terenih smučanje pravi užitek, če seveda obvladaš material. V hitrih disciplinah imam občutek, da imam smuči bolj pod nadzorom.

Alpsko smučanje v vaši domovini še zdaleč ni tako popularno kot v Evropi. Čeprav ste v postavi Lindsey Vonn, Julia Mancuso, Bode Miller in vi med najboljšimi na svetu. Zakaj menite, da je tako?

Združene države Amerike so izjemno velika država, ki ima svojo prioritetno listo najpopularnejših športnih panog. Ne glede na to, kako uspešni smo, in v zadnjih letih smo zelo, se alpsko smučanje po priljubljenosti nikoli ne bo kosalo z ameriškim nogometom, košarko in nekaterimi drugimi športi. Vseeno mislim, da je alpsko smučanje tudi pri nas popularen šport, še posebno v regijah, kjer so smučišča in tekme svetovnega pokala.

Svetovni pokal se bo kmalu nadaljeval v Severni Ameriki. Kaj pričakujete od bojev na domačem terenu?

V Beaver Creeku sem v preteklosti tekmoval zelo dobro, kar sem dokazal tudi z dvema veleslalomskima zmagama, zato se te tekme zelo veselim. Če bom pokazal še pričakovan napredek v hitrih disciplinah, si lahko nadejam dobrih uvrstitev.

Pričakujete, da bodo pri vrhu najboljših alpskih smučarjev na svetu kakšna nova imena?

Mislim, da bo nova oprema vsekakor premešala uvrstitve, a vseeno menim, da spremembe ne bodo velike. Navsezadnje vsako leto nase opozorijo nekatera nova imena. Sicer se pa ve, katera imena bodo krojila vrh svetovnega pokala.

Se strinjate, da je koledar tekem svetovnega pokala z več kot 40 preizkušnjami prenaporen?

Vsekakor je naporen. Predvsem za tiste, ki tekmujemo v vseh disciplinah. A me venomer zmotijo takšne izjave evropskih smučarjev, ki so lahko navsezadnje skoraj vsak teden nekaj časa doma. Predstavljajte si nas, ki smo z druge celine. Mi smo dejansko med sezono od doma odsotni več kot pet mesecev. To je največji manjko, ki smo ga deležni v primerjavi z Evropejci.