Kolektor, ki je skupaj z Gen energijo že izrazil interes za nakup Litostroja Power, naj bi se zdaj za prevzem proizvajalca turbin potegoval sem. Skrbnega pregleda družbe v preteklosti ni mogel izvesti, saj je finančni svetovalec nizozemski Ing to ekskluzivno omogočil le Innovi. Po ocenah poznavalcev razmer je Litostroj Power zanimiv za Kolektor, ker je njegova Kolektor Etra komplementarna s proizvajalcem turbin. Kolektor Etra namreč že proizvaja manjše generatorje, brez večjih težav pa bi za potrebe Litostroja Power lahko razvila tudi večje generatorje. Ker jih Litostroj Power ne izdeluje sam, mora na večini razpisov po svetu nastopati v konzorcijih.

Prodaja Litostroja Power je ena od zahtev bank, da bi Cimosu reprogramirali večstomilijonska posojila. Medtem ko so dvajsetmilijonsko dokapitalizacijo s svežim kapitalom na nedavni skupščini že potrdili lastniki družbe, bodo delničarji na vnovični skupščini odločali o dokapitalizaciji v višini 34 milijonov evrov. Ta finančni vložek, ki predstavlja polovico osnovnega kapitala Cimosa, odpira pot, da v prihodnosti lahko pride do prevzema koprske družbe.

Iz včeraj objavljenega Cimosovega prospekta 20-milijonske dokapitalizacije je razvidno, da se bo prvi krog prodaje delnic, v katerem lahko sodelujejo obstoječi delničarji, zaključil 12. novembra. Če Cimosu ne bo uspelo prodati najmanj 20 milijonov od 22 milijonov evrov novoizdanih delnic, bodo k dokapitalizaciji lahko pristopili tudi drugi interesenti. Drugi krog nakupa Cimosovih delnic bo trajal od 17. do 30. novembra.