Dva dokumenta sta, oba z ministrstva proti šolstvu, znanosti, kulturi in športu, ki brez vsakega dvoma dokazujeta, koliko je, prosto po premierju, ura: je ura pospešene demontaže demokracije, ura vrnitve v totalno obvladovanje družbe.

Drugi nujni ukrep za »državo SDS« je ta teden predstavil Turkov glasnogovornik Bojan Brezigar. Umetnost bo treba od zdaj naprej cenzurirati. Ministrstvo namreč ni zadovoljno s tem, kar se kaže na odrih, v galerijah, filmih. Res je sicer, da minister ničesar od tistega, kar mu gre neizmerno na živce, ni videl, saj pride le na dogodke, kjer ima govore, za film Jaz sem Janez Janša pa je bil trdno prepričan, da je dobil subvencijo iz političnih razlogov, že takrat, ko filma še ni bilo. In prav ta njegov jasnovidni globinski vpogled v zle namene umetnikov, preden ti sploh utegnejo ustvariti umetniško delo, bo zdaj, z obetano spremembo zakona, postal legalna cenzorska instanca.

Odločitev strokovne komisije, ki je podprla film, namreč po ministrovem mnenju nima enake neodvisne teže kot tista, ki je podprla zasebne visokošolske projekte. Bojan Brezigar zato povsem prostodušno, kot so to počeli aparatčiki v vseh diktaturah, sporoča: »Na ministrstvu mislimo, da je načrtno podeljevanje javnih sredstev za projekte, ki podpihujejo politični posmeh in sovraštvo in diskreditirajo posameznika, neumestno. Preprosto nedostojno je, da politična opcija na oblasti namerno ali vsaj zavestno podeljuje javna sredstva za produkcije, ki so uperjene proti trenutni opoziciji.«

Znova je torej prepovedan politični posmeh: Aristofanova Lizistrata, Shakespearov Beneški trgovec, Gogoljev Revizor, Haškov Dobri vojak Švejk, Kocbekova poezija o mikrofonih, Jančarjev Veliki briljantni valček… Ups, ne, verjetno samo posmeh zoper oblast SDS? No, tudi po tem ključu je film Jaz sem Janez Janša na varni strani cenzure, v njem ni prav nobenega posmeha, le resna analiza fenomena spreminjanja imena. In koga film diskreditira? Janeza Janšo? Katerega od štirinajstih, kolikor jih obstaja? A predsednika SDS, ki si je tudi spremenil ime? Pa saj je umetnikom Janezom Janšam ob vstopu v SDS čestital z zdaj že slavnimi besedami: »Več nas bo, prej bomo na cilju.« In po kakšnih kriterijih se meri strankarska nedostojnost projekta, proti kateri opoziciji umetniki ne smejo biti uperjeni? Se je dovoljeno uperiti zoper Jankovićevo PS?

Strokovne kriterije bo torej Turk zamenjal s svojo osebno politikantsko presojo o dovoljeni in nedovoljeni umetnosti, in sicer tako, da bodo na ministrstvu pripravili »ustrezne spremembe« zakona, ki mu bodo podelile diskrecijsko pravico odločanja o projektih. Sic!

Katera oblast je v presoji umetnosti uporabljala tako slaboumno in tako oblastno dikcijo? Katera oblast si jo je skušala na tak način podrediti, ker ni prenesla kritike? Fašistična. Stalinistična. Nacistična. Vse komunistične, od Mao Cetungove do jugoslovanske. In zdaj SDS-ova. Ko politika presoja umetnost in jo cenzurira, je cenzurirano mišljenje vseh nas. Kdo bo tokrat ustavil te tanke?