Edini junak včerajšnjega veleslaloma je bil po videnem v pripravljalnem obdobju Ted Ligety. Američan je bil najboljši že na prvi progi, a ga je zaradi precej boljših razmer ugnal Francoz Thomas Fanara. V drugo je v močnem sneženju Ligety pokazal svoje velemojstrstvo in v redko videni predstavi ugnal najbližjega tekmeca Italijana Manfreda Mölgga za dve sekundi in 75 stotink. Branilec velikega kristalnega globusa Marcel Hirscher je začel sezono s tretjim mestom, zaradi zaostanka več kot treh sekund za Ligetyjem pa ga bo še nekaj časa bolela glava. Ligety je po več kot 30 letih v veleslalomu premagal konkurenco s tako veliko prednostjo, kot je nekoč zmagoval švedski zvezdnik Ingemar Stenmark.

Slovenski obrazi so bili včeraj v ciljnem prostoru nasmejani. Pozitivno vzdušje večera se je preneslo na tekmo, kar je izkoristil Janez Jazbec. Gorenjec je izkoristil dobre razmere na progi, ko je za slabe pol ure celo posijalo sonce. S startno številko 35 je dosegel 18. čas prve proge. Z rezultatom je opozoril, da se v slovenskih alpskih smučarskih reprezentancah dela spodbudno, kar je v soboto pokazala že Ana Drev. Uspehi Tine Maze so trenutno lepi, a ne bodo večni.

»Z nastopom na prvi progi sem zelo zadovoljen. Proga je bila težka. Podlaga je bila dan pred tekmo boljša, novozapadli sneg jo je precej pokvaril. Z mojo startno številko je bilo kar težko. Imel sem srečo z vremenom, ki je ni pričakoval nihče, saj je zjutraj, ko smo prišli na vrh strmine, tako močno snežilo, da se ni videlo niti dvojih vrat naprej. Veliko mi pomeni, da sem uspešno prebil led že na prvi veleslalomski tekmi v sezoni, saj je negotovost začetka sezone vedno prisotna. Prejšnji teden, ko sem vadil skupaj z Nemcem Fritzem Dopferjem (član elitne sedmerice veleslalomistov, op. p.) in sva dosegala približno enake čase, sem vedel, da nisem slab, nisem pa natančno vedel, kako sem dober. Upam, da bom v tem slogu tekmoval do konca sezona,« je svoj nastop ocenil Janez Jazbec, katerega najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu je letošnje 18. mesto v Banskem. V drugem nastopu je Jazbec nazadoval za tri mesta, svoj nastop pa je ocenil z besedami, da ga bo skušal čim hitreje pozabiti.

»V Sölden sem prišel dobro pripravljen in zelo motiviran. Napadel sem po najboljših močeh, a se mi žal ni izšlo po načrtih. Pred strmino se mi je odpela smučka. Verjetno sem prišel v zavoj s preveč direktno linijo, zapeljal v kakšno luknjo, zato se je smučka odpela. Takšna napaka se v našem športu rada pripeti,« je pojasnil Žan Kranjec, ki je pri 19 letih podobno kot dan pred njim Ana Bucik debitiral na tekmi svetovnega pokala v tujini. V slovenskem taboru pravijo, da gre za izjemno obetavnega smučarja, ki ima veliko željo po uspehu. V poletnih mesecih se je pripravljal v Argentini, ko je bil v skupini skupaj z Mitjem Valenčičem, Ano Drev in Ulo Hafner. »Nastop v Söldnu mi pomeni dodatno spodbudo za naprej. Motivacije mi ne manjka. Moj osnovni cilj začetka sezone je, da si na tekmah evropskega pokala izboljšam točke FIS, da se konstantno uvrščam med najboljših deset. Če mi bo to uspelo, bom imel lahko na tekmah svetovnega pokala boljšo startno številko. Napredoval sem tudi v slalomu. Na treningih zaostajam le za Valenčičem in Maticem Skubetom,« pravi Kranjec.