Ledeniški uvod omenjenega leta je še bolj pogrel juho. Tina Maze se na drugo progo, med 30 najboljših veleslalomistk, ni niti uvrstila. Videti je bila povsem izgubljena in namigovanja, da se utegne njena kariera končati še pred koncem sezone, niso bila več tiha. To so bili časi nesoglasij s Smučarsko zvezo Slovenije, ko Tina Maze ni več funkcionirala v reprezentančnem sistemu in se je odločila za izjemno hrabro potezo – da športno pot nadaljuje samostojno.

Spomini na te čase so najtežji v karieri Tine Maze, ki se je med nesmrtne slovenske junakinje alpskega smučanja izstrelila, ko je oktobra 2002 v Söldnu kot 19-letna alpska smučarka nepričakovano dosegla prvo zmago svetovnega pokala. Nase je sicer opozorila istega leta, ko je bila januarja na veleslalomu v Mariboru druga. Naslednjo sezono je s tretjim mestom v superveleslalomu v Altenmarktu pokazala, da je vsestranska smučarka. Veleslalom je ostal njena primarna disciplina, zlate čase pa je dosegla v sezoni 2004/05, ko je dobila tri preizkušnje zapored, in sicer v St. Moritzu, Santa Caterini in Mariboru. Na svetovno prvenstvo 2005 je posledično pripotovala kot prva favoritinja, še zlasti zato, ker je dober mesec prej zmagala na generalki v Santa Caterini. Pritiska ni zdržala in je odstopila na prvi progi. Sledile so povprečne uvrstitve na olimpijskih igrah v Torinu (12. v veleslalomu) in svetovnem prvenstvu v Areju. Postalo je jasno, da je Tina Maze nazadovala. V sezoni 2006/07 se ni denimo niti enkrat uvrstila na zmagovalne stopničke. Kot strela z jasnega je presenetila februarja 2008 v St. Moritzu, ko je dosegla doslej svojo edino smukaško zmago svetovnega pokala.

Ko je bila danes 29-letna smučarka v svoji karieri najbolj na dnu, se je iz brezna pobrala v redko videnem slogu. Isto sezono, ko se na ledeniškem uvodu v Söldnu ni uvrstila na drugo progo, je na svetovnem prvenstvu osvojila svojo prvo kolajno. V Val d'Iseru je s sijajnim napadom na drugi progi s 15. mesta napredovala na drugega. Odtlej je šla šampionska pot Tine Maze strmo navzgor. Postala je serijska osvajalka kolajn na velikih prvenstvih (OI 2010 v Vancouvru dve srebrni kolajni, SP 2011 v Garmisch-Partenkirchnu zlata in srebrna kolajna), na tekmah svetovnega pokala pa se je v vseh disciplinah redno uvrščala na zmagovalni oder. V času samostojne kariere je najbolj napredovala v slalomu, saj je postala ena najboljših na svetu, v zbirki pa bi imela marsikatero zmago več, če ne bi bila v konkurenci serijske zmagovalke Marlies Schild. Ekipa Tine Maze je vsako leto postajala številnejša, finančnih težav je bilo vse manj, Andrea Massi pa je edini, ki je od začetka njene samostojne poti ves čas ob šampionki iz Črne na Koroškem.

Najvišjih ambicij Tina Maze ni skrivala nikoli in tudi letos je jasno napovedala boj za veliki kristalni globus skupne zmagovalke svetovnega pokala. Po eni strani ima smolo, da največje uspehe dosega v dobi izjemne Lindsey Vonn, po drugi srečo, da jo ameriška zvezdnica pripravi do tega, da je vsako sezono boljša, odločnejša...

In takšna je Tina Maze vstopila v novo sezono. Najbolj pozitivna doslej. Posnela je celo svoj videospot, ves čas je nasmejana. Garaštvo v pripravljalnem obdobju jo dela mirno v boju s tekmicami. Zaveda se, da je naredila vse, da bo še boljša, dodatno samozavest pa ji daje odlično prijateljstvo z novim materialom že na začetku sezone. Pozitivno ozračje, ki mu botruje tudi mirno obdobje s SZS, saj za zdaj prvič na njeni samostojni poti zadeve in obveznosti potekajo brez težav, je prenesla na söldensko strmino in na ledeniku Rettenbach dosegla že svojo tretjo zmago ter postala najuspešnejša smučarka na tem prizorišču svetovnega pokala. Hkrati je Sölden tudi njeno najuspešnejše prizorišče svetovnega pokala, saj je na njem dosegla četrtino od svojih dvanajstih zmag.

V novi sezoni ima Tina Maze visoke cilje. Poleg boja za naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala bo februarja v Schladmingu svetovno prvenstvo, na katerem bo branila zlato veleslalomsko kolajno iz Garmisch-Partenkirchna. Dve zlati kolajni bi bili pravi podvig, je pred dnevi v pogovoru za Dnevnik dejal Massi. Veliki trenutek resnice jo čaka čez slab mesec v Severni Ameriki. S tekem v ZDA in Kanadi se bo morala vrniti v Evropo po točkah blizu Lindsey Vonn, serijski zmagovalki hitrih preizkušenj v Lake Louise (v Alberti je dobila že enajst tekem, lani tri v treh dneh). Na terenu zahodno od olimpijskega Calgaryja igra veliko vlogo material, ki naj bi bil letos s prihodom italijanskega serviserja Andree Vianella precej boljši. V primeru, da bo Vonnovi decembra dihala za ovratnik, lahko Tina Maze postavi nov veliki mejnik slovenskega alpskega smučanja. Da zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala, potem ko je bila v minuli sezoni druga.