Z ljubljanskim koncertom se tako pričenja mesečna turneja, ki bo to umetniško zasedbo novembra popeljala še v osem evropskih mest (kar šest nemških). Pobudnica projekta Slovenska filharmonija šteje turnejo in s tem tudi ljubljanski koncert pod svoje komercialne projekte, kar pomeni, da so cene vstopnic precej dražje kot običajno, denimo na abonmajskih koncertih – po 65, 145 in 195 evrov. Najcenejše so pošle zelo kmalu, nekaj preostalih kart pa je še na voljo, medtem ko so po drugih koncertnih dvoranah, sodelujočih v projektu, menda že skorajda v celoti pošle. Opero Jolanta Slovenci že poznamo, leta 2004 jo je na oder postavil SNG Opera in balet Ljubljana.

Najdaljša turneja Netrebkove

Po koncertu v Ljubljani jih pot vodi v Stuttgart, kjer bo predstava v Liederhalle 3. novembra, dva dni pozneje v Gasteigu v Münchnu, 8. novembra v Amsterdamu v prestižni dvorani Concertgebouw, v Parizu bodo nastopili 11. novembra, in sicer v Salle Pleyel, v Berlinski filharmoniji bodo 14. novembra, v Alte Oper v Frankfurtu jih pričakujejo 18. novembra, v Meisersingerhalle v Nürnbergu 21. novembra ter v Smetanovi dvorani v Pragi 23. novembra. Sledila bosta še dva koncerta, in sicer v Essnu 27. novembra in 30. novembra v prestižni Muzikverein na Dunaju. Netrebkova se s tem podaja tudi na svojo najdaljšo koncertno utrnejo doslej, v okviru katere bo obiskala šest držav, prvič tudi Češko in Slovenijo.

Ana Netrebko je do zadnje obisti angažirana pevka. V zadnjih letih je nedvomno postala prva dama največjih opernih odrov, tudi Metropolitanske opere v New Yorku, kjer jo lahko občudujemo tudi Slovenci v okviru neposrednih HD-prenosov v Mariboru. Letošnjo sezono je odprla kot Adina v Donizettijevem Ljubezenskem napoju, sosedje Italijani pa so z njo v živo dihali v oktobru v milanski Scali, kjer je bila Mimi v Puccinijevi La Boheme. Tam je bila angažirana tudi lani, kot Donna Anna v Mozartovem Don Juanu.

Vlogo Jolante, v kateri jo bomo slišali pri nas, je pela tudi lani na Salzburškem poletnem festivalu, in sicer z orkestrom Mozarteum. Zapomnili si jo bomo po tem, da je takrat generalko odprla za javnost in zbirala prostovoljne prispevke za posledice jedrske nesreče na Japonskem. Nekaj prej bi morala imeti na Japonskem koncert, pa ga je očitno iz strahu pred jedrskim sevanjem odpovedala. Kakor koli, skupaj z mestom Salzburg so takrat zbrali kar 200.000 evrov. V letošnji sezoni jo čaka še nekaj opernih angažmajev: vloga Violette v londonski Kraljevi operni hiši, Julije v Bavarski državni operi in Donne Anne v Berlinski operi.

Rasla ob Gergijevu

Lahko rečemo, da je Ana Netrebko poleg Placida Dominga edina prava operna megazvezdnica, ki seže čez okvire opernega odra: ni le odlična interpretka, ampak je tudi lepa, uvršča se na lestvice najbolj popularnih ljudi na svetu in je modna ikona številnih modnih znamk (od leta 2006 promovira nakit draguljarne Chopard) in revij (Vouge, Vanity Fair...). Pravijo ji kar Audrey Hepburn z glasom, slovi pa tudi po svoji muhavosti in razposajenosti.

Rodila se je v Krasnodaru v Rusiji pred štiridesetimi leti, v Mariinskem gledališču v Sankt Peterburgu, takrat imenovanem še Kirov teater, pa je ob Gergijevu, ki jo je nato odpeljal tudi v svet, zrasla v pravo operno divo. Še v Rusiji je prvič kot 16-letna nastopila v Ognjeni ptici Stravinskega, pravi operni debut pa je doživela stara 22 let kot Suzanne v Mozartovi Figarovi svatbi. Po preboju na Salzburških poletnih igrah leta 2002 v vlogi Donne Anne v Mozartovem Don Juanu so se ji odprla vsa operna in koncertna vrata ter najzahtevnejše sopranske vloge. Leta 2002 je debitirala tudi v Metropolitanski operi, kot Nataša v operi Vojna in mir S. Prokofjeva, in ob desetletnem jubileju je založba Deutsche Grammophon, za katero pretežno snema, letos izdala zgoščenko Ana Netrebko – v živo v Metropolitanski operi.

Erotična pevka

Operna diva svojim številnim oboževalcem poklanja svoj tenkočuten sopran, ki je z leti postal nekoliko bolj dramatično obarvan, senzibilnost do glasbe in izjemno prepričljivo odrsko interpretacijo. Netrebkova danes živi med New Yorkom in Dunajem, pred nekaj leti pa je poleg ruskega prevzela tudi avstrijsko državljanstvo. Je tudi častna meščanka Dunaja, kjer zdaj stalno živi s svojo družino.

S svojim življenjskim in odrskim partnerjem, urugvajskim basbaritonistom Erwinom Schrottom, nista poročena, imata pa štiriletnega sina po imenu Tiago Arua. Kljub materinstvu ni izgubila erotičnega naboja, ki ga še vedno rada poudari. Pred leti je veliko prahu dvignil njen DVD-posnetek Ana Netrebko: The Woman, The Voice, ko je v zapeljivi bikini opravi operne arije odpela kar iz bazena. Je tudi ljubljenka ruskega politika Vladimirja Putina, ki jo je leta 2005 nagradil z najvišjim državnim odlikovanjem za področje umetnosti in literature, leta 2008 pa še z nazivom ruska ljudska umetnica. Poleg številnih nominacij za nagrado grammy je prejela kar sedem nemških nagrad echo klassik, dobila je tudi britansko nagrado classic brit kot pevka leta in kot umetnica leta, revija Musical America pa jo je proglasila za glasbenico leta 2008.