Rezultati raziskave so pokazali, da so kadilke, ki so se razvadi predajale vse življenje, umrle kar desetletje prej kot ženske, ki nikoli niso začele kaditi. A so v povprečju tiste, ki so kajenje opustile do 30. leta starosti, umrle »le« mesec dni prej, tiste, ki so nehale okoli 40. leta starosti, pa leto dni prej. Strokovnjaki pa ob tem poudarjajo, da rezultati študije nikakor ne promovirajo kajenja za mlade.

»Dokazali smo, da če ženske kadijo kot moški, tako kot oni tudi umrejo prej,« je pojasnil vodilni raziskovalec, profesor sir Richard Peto z univerze v Oxfordu. »Več kot polovico žensk, ki kadijo in razvade ne opustijo, bo tobak na koncu ubil. Opustitev kajenja izjemno dobro deluje – prej kot nehajo, bolje je,« je dodal.

»Težko je nehati kaditi, kar 70 odstotkov kadilcev bi rado nehalo, zato je najbolje, da nehajo takoj in se tega lotijo z veliko mero optimizma,« je za BBC razložila dr. Penny Woods. »Za zdravje pa je seveda najbolje, če se kajenju popolnoma izognemo,« je poudarila.

Kajenje pa ima poleg zgodnejše smrti še več drugih slabih učinkov na telo – staranje kože, slabšo plodnost in nevarnosti za razvoj bolezni med nosečnostjo in po njej. »Po mojih izkušnjah mlajše ženske nehajo kaditi iz različnih razlogov, a povečini ne zaradi hitrejše smrti. V večini primerov gre za kozmetične razloge,« je bila jasna dr. Lisa McNally.