Vsi, ki opravljajo magisterij iz evropskih študij, politologije ali mednarodnih odnosov in bi radi odšli na študijski obisk v Bruselj, imajo denimo priložnost, da se udeležijo plenarnega zasedanja Odbora regij. Poleg tega bo študijski obisk vključeval tudi obisk Planetariuma in sodelovanje na delavnicah. (Več informacij je na spletnem mestu http://web.cor.europa.eu/epp/Events/StudyVisits/Pages/StudyVisit2011.aspx.)

Praksa v marketingu

Kdor ima v žepu univerzitetno diplomo s področja marketinga, evropskih ali okoljskih študij, poleg tega pa ga zanimata še organizacija dogodkov in marketing, hkrati pa obvlada angleški jezik in bi rad odšel na enoletno prakso v Bruselj, lahko poskusi v marketinškem podjetju Shecco, ki promovira uporabo do podnebja prijaznih tehnologij. Podjetje namreč razpisuje plačano enoletno asistentsko pripravništvo, ki se bo pričelo novembra ali decembra, z možnostjo stalne zaposlitve po preteku enega leta. Delo zajema organizacijo dogodkov, komuniciranje z udeleženci, govorci, partnerji, ažuriranje spletne strani, pripravo projektnih in marketinških načrtov, sestavljanje poročil, pisanje izjav za javnost, logistično pomoč pred dogodki, med njimi in po njih itn. Rok za prijavo je 31. oktober. (Več informacij je na spletnem mestu www.shecco.com/jobs/events-and-marketing-assistant.php.)

Odprto je tudi mesto za pripravništvo pri Svetu Evrope v Strasbourgu. Prijave so odprte do 30. novembra, pripravništvo pa bo potekalo od 4. marca do 31. julija 2013. Pogoj je dobro znanje angleškega ali francoskega jezika in opravljena diploma. Delo zajema pisanje osnutkov poročil, osnovanje medijskih poročil, urejanje spletne strani, druga administrativna pomoč itn. Pripravništvo je neplačano. (Več informacij je na spletnem mestu www.coe.int/t/jobs/traineeship_en.asp.)

Spoznavanje evropske energetike

Corregio Consulting, svetovalno podjetje s sedežem v Bruslju išče mladega diplomanta/ko z diplomo iz prava, ekonomije, financ in sorodnih področij za opravljanje prakse. Pogoji so odlično znanje angleškega jezika, zaželeno tudi nemščine ali kakega drugega evropskega jezika, znanje in zanimanje za energetski sektor ter poznavanje EU in njene energetske politike. Rok za prijavo je 31. oktober. (Več informacij je na www.eurobrussels.com/job_display/20695/Internship_Correggio_Consulting_Brussels_Belgium.)

Tistim, ki jih zanima okoljska politika, morda pravo priložnost ponuja organizacija European Biodiesel Board, ki spodbuja uporabo biodizla v Evropi. Išče namreč praktikanta za opravljanje šestmesečne prakse v njihovi bruseljski pisarni. Praksa je neplačana, a je možno nadomestilo za delno kritje stroškov. Rok za prijavo je 5. november. (Več informacij o delu je na www.eurobrussels.com/job_display/20734/Internship_as_Junior_Assistant_Manager_EBB_European_Biodiesel_Board_Brussels_Belgium.)

Za tiste, ki raje komunicirajo

Tistim, ki jih bolj zanimajo odnosi z javnostmi, pa Mednarodna zveza kinematografov (UNIC) ponuja možnost za opravljanje štirimesečne prakse v Bruslju. Praksa se bo pričela januarja, pogoj za prijavo pa je odlično znanje angleškega jezika, pri čemer bodo imeli prednost tisti, ki znajo tudi francosko, študentje prava, politologije, evropskih študij, ekonomije ipd. Od kandidatov prav tako pričakuje, da bodo pridobili štipendijo Erasmus ali Leonardo. Rok za prijavo je 23. november. (Več informacij je na www.eurobrussels.com/job_apply/20696/Internship_with_UNIC_UNIC_International_Union_of_Cinemas_Brussels_Belgium.)

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU v Bruslju pa objavlja razpis za opravljanje študijske prakse v januarju in februarju prihodnje leto. Izbrani kandidat oziroma kandidatka bo imel možnost praktičnega vpogleda v delo Stalnega predstavništva ter bo v neposredno pomoč diplomatom pri njihovem rednem delu na različnih oddelkih predstavništva. Prijave z življenjepisom, priporočilom profesorja in kratkim motivacijskim pismom sprejemajo na naslov barbara.javornik@gov.si. Rok za prijavo je 15. november.

Vsi, ki jih zanima praksa ali zaposlitev v Bruslju ali katerem drugem evropskem mestu, lahko sveže informacije spremljajo na spletnem mestu Eurobrussels http://www.eurobrussels.com/.