Je možno, da med popravilom steklo poči in je nato potrebna zamenjava?

Zagotovo obstaja določen odstotek možnosti, da med delom pride do širjenja poškodbe in tega, da šipa poči ali se poškoduje tako, da popravilo ni več možno. V takem primeru postopek ustavimo in steklo pač zamenjamo. A za kaj takega je resnično bolj malo možnosti, recimo pet odstotkov, v veliki večini primerov pa je mogoče, če je poškodba v primernih merah, steklo lepo popraviti.

Se po popravilu na mestu, na katerem je bilo steklo poškodovano, pozna še kakšen madež ali se vse skupaj s steklom popolnoma »zlije«?

Poznamo dve vrsti poškodb, ki ju je mogoče popraviti. Pri tistih, ki so recimo temu v obliki pajkove mreže, to se pravi je več razvejanih razpokic, se pod določenim kotom malenkost še opazi, kje smo steklo popravili. Poškodba v obliki ene črtice, rečemo ji oblika nohta, pa se skrije do nerazpoznavnosti, tako da je nemogoče ugotoviti, kje je sploh bila.

Kaj pa če je poškodba v obliki pajkove mreže v vidnem polju? Ali v tem primeru svetujete menjavo stekla?

Pojem vidno polje pri vetrobranskem steklu je malce »smešen«, saj je vidno polje celotna površina. Res je, da v kotu stekla poškodba morda še toliko manj ovira in da je še toliko manj moteče, a tudi če je bila poškodba popravljena povsem na sredini, to ne predstavlja nikakršne ovire. V najslabšem primeru se popravek, kot rečeno, namreč vidi le ob določenem lomljenju svetlobe in še to zares minimalno.

Ali na opravljeno delo ponujate garancijo?

Da, garancija velja do naslednjega kamenčka. (smeh) Ne, doslej se še ni zgodilo in se tudi ne more, da bi do poškodbe prišlo na istem mestu, saj se snov popolnoma »zlije« s steklom. Razen če po kakšnem čudnem naključju kamenček prileti na natanko enako mesto.