Če je prvo – torkovo – soočenje predsedniških kandidatov na nacionalni televiziji še odpiralo nekatere teme, ki sodijo na resda kratek spisek pristojnosti predsednika republike, in je bilo mogoče slišati nekatera (sicer bolj ali manj) znana stališča kandidatov o aktualnih problemih, o katerih naj bi predsednik države javnosti predstavljal svoja stališča, je bilo četrtkovo soočenje na Pop TV predvsem predvolilni šov. Kako bi namreč lahko drugače ocenili razpravo o tem, ali morebitni bodoči predsednik republike podpira Jankovićevo vtikanje v olisičenje avtomobilov, ali je smiseln Kanglerjev radarski nadzor, pa iskanje stricev in tet v ozadju, »štetje« denarja od poosamosvojitvene trgovine z orožjem...

V šovih se med tokratnimi predsedniškimi kandidati nedvomno najmanj znajde aktualni predsednik države Danilo Türk, ki je sicer nekajkrat poskušal biti ljudski in celo duhovit, a dlje kot do sklicevanja na podporo Liste za Dolenjsko ter z vsakim poskusom manj iskrivega prepoznavanja protikandidatov kot podpornikov svojega dokaj neinovativnega predvolilnega slogana ni prišel. Še te poskuse pa je izničil, ko je kot vrlino protikandidatov izpostavil – vztrajnost. In s to izjavo pritrdil tistim, ki ga ocenjujejo kot vzvišenega in samovšečnega očeta naroda. Zaradi celotnega vzdušja soočenja v slogu obrobnega resničnostnega šova pa nekaj njegovih tehtnih opozoril glede delovanja sedanje vlade ni prišlo do izraza.

Milan Zver je v obeh soočenjih ostal dosleden odvetnik vlade Janeza Janše. In v mnogih izjavah tudi precej neroden. Vsekakor pa so šovi najbolj pisani na kožo Borutu Pahorju, ki ima z njimi tudi največ izkušenj. Če mu na vsebinsko bolj zahtevnem torkovem soočenju ni šlo prav dobro, je bil v četrtek ponovno v formi. In zaigral na noto negativnega razpoloženja javnosti do aktualne vlade in do avtoritarne politike Janeza Janše, ne da bi pri tem ravnanje sedanje vladne ekipe kakor koli kritiziral. Pri čemer mu je izdatno pomagal prav kandidat desnice sam. »Kakšen prvak politične stranke pa ste bili, če vam ta ni sledila pri vaših stališčih,« je za SDS nepojmljivo prakso SD izrazil Zver. »Demokratičen,« je na strune Janševih nasprotnikov zaigral Borut Pahor.

Enotnega stališča, koliko lahko predvolilna televizijska soočenja vplivajo na spremembo razpoloženja javnosti, ni; analitiki opozarjajo, da večjega vpliva na izid predsedniških volitev pri nas doslej niso imela. In da gre pri sklicevanju na takšno vlogo v veliki meri za samopromocijo elektronskih medijev. Včerajšnja javnomnenjska raziskava Ninamedie kaže, da najverjetnejši zmagovalec tudi po prvih soočenjih ostaja Danilo Türk. Se je pa njegov naskok pred drugouvrščenim Borutom Pahorjem zmanjšal. Če bo prišlo do drugega kroga in se bo vanj uvrstil Borut Pahor, pa bo ta v še bolj čudnem položaju, kot je v prvem krogu. Kaj malo je namreč verjetno, da bi mu uspelo tudi najbolj zveste volilce desnice pritegniti zgolj s spravljivostjo in povezovalnostjo, in se bo moral vsaj nekoliko poslužiti Zverove advokatske govorice. To pa si bo kaj težko privoščil, ne da bi izgubil del levosredinskih volilcev iz prvega kroga. Bosta torej ob morebitnem drugem krogu na soočenju predsedniških kandidatov ob Borutu Pahorju kot podpornika stala Igor Lukšič in Janez Janša?