Primorska.info je v lasti nekdanjega predsednika koprske stranke SD Sebastjana Kokla, ki je letos poleti zaradi številnih afer in obiska kriminalistov na sedežu Študentske organizacije na Primorskem, ki jo vodi že vrsto let, odstopil z mesta predsednika stranke. Ob izbruhu afere je bil solastnik Primorska.info tudi nekdanji poslanec SD Luka Juri, vendar se je nato spretno umaknil in prepustil podjetje Koklu, ki mora zdaj najti način, da državi vrne denar. »Če tožena stranka dolga ne bo poravnala prostovoljno, bo Republika Slovenija dolg izterjala v izvršilnem postopku,« so nam včeraj pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Sebastjan Kokl se včeraj na naše klice ni odzival, tako da ni jasno, kdaj namerava vrniti denar. Po nekaterih podatkih mu to utegne povzročati precej težav, saj Primorska.info ne posluje najbolje. Je pa Kokl doslej ves čas trdil, da so projekt Fokus izpeljali pravilno in da mu zato denarja ni treba vrniti. Fokus naj bi bil na spletnem portalu poglobljena tedenska rubrika z raziskovalnimi članki, ki pa nikoli ni zaživela. Kokl se je branil, da so morali napisati zgolj 52 člankov in ne 52 raziskovalnih člankov. Da to ne drži in da gre za sprenevedanje, pa je že takoj ob izbruhu afere opozoril Marko Milosavljevič, predsednik strokovne komisije, ki je leta 2009 odločala o tem, kateremu projektu dodeliti denar. V vlogi, ki jo je Primorska.info prijavila na razpis, je namreč prav Kokl zapisal, da bo Fokus tedenska rubrika, katere namen je tedensko poglobiti določene teme, ki so bile v medijih. Tega pa Primorska.info in njeni novinarji niso nikoli izpeljali.

Ministrstvo za kulturo je nato avgusta 2010 odstopilo od pogodbe s Primorska.info in ker Primorska.info denarja ni hotela vrniti, je ministrstvo januarja 2011 prek državnega pravobranilstva vložilo tožbo. Ta je zdaj pravnomočna.