Svojo udeležbo na demonstracijah sta »zaradi nestrinjanja z načinom razreševanja krize v državi« že napovedali Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacija sindikatov javnega sektorja, ki se ne strinjata s socialno in ekonomsko politiko vlade, zlasti z »neproduktivnimi restrikcijami, ki države ne vodijo iz krize, temveč jo le poglabljajo«, kot je že večkrat poudaril Branimir Štrukelj. Odločajo se še KNSS, KS 90 in Pergam. Skoraj zagotovo se bodo množici pridružili tudi študenti in upokojenci. Iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so že sporočili, da bodo na proteste odšli zaradi »škodljivih in enostranskih ukrepov vlade, ki močno poslabšujejo socialni položaj mladih«, tudi s tem, da »dajejo prednost drugim družbenim skupinam pred mladimi, ki so v trenutni krizi najbolj ranljivi«. Poleg ŠOS se namerava protestov udeležiti tudi nekaj še razmeroma neznanih študentskih skupin, med njimi Iskra in Angažirani. Dr. Uršula Lipovec Čebron nam je povedala, da bodo v okviru skupine Angažirani in Visokošolskega sindikata Filozofske fakultete UL, ki sta v zadnjem mesecu že večkrat javno problematizirala neustrezno vladno politiko do visokega šolstva, do 17. novembra poskušali izvesti čim širšo mobilizacijo študentov na FF. Tako v ŠOS kot v Zvezi društev upokojencev Slovenije bodo morebitno prisotnost na protestu uradno sporočili šele v ponedeljek, na novinarski konferenci ZSSS; da bodo do ponedeljka uradno molčali, so se dogovorili z organizatorji.

Še najbolj zgovorna je bila včeraj predsednica upokojenske organizacije Mateja Kožuh Novak. Kot gre sklepati iz njenih besed, se nam obeta zgledno organiziran protest. Upokojenci se bodo v Ljubljano pripeljali v avtobusih sindikalistov, saj velika večina za prevoz v lastni režiji nima denarja. Po njeni oceni bo protest množičen, razlogov zanj pa je, kot poudarja, malo morje: »Gre nam za obrambo socialne države. Ob vse večjem varčevanju in vse višji brezposelnosti želijo upokojencem sprazniti Kapitalsko družbo, pokojnine se verjetno v prihodnjih letih ne bodo usklajevale, delavce silijo v pokoj kljub prazni pokojninski blagajni.« Novica o (uradno še nepotrjeni udeležbi) študentov jo je pozitivno presenetila: »Edino pravilno. Moramo združiti vse sile, da politikom pokažemo, da morajo delati skladno s pričakovanji prebivalstva. Zdaj namreč delajo ravno nasprotno, kvečjemu v dobro 10 odstotkov najbogatejših v državi.«

Sicer pa bodo protesti odmevali že ta ponedeljek v Mariboru. Protivladne demonstracije organizira tako imenovana skupina 29. oktobra. Začele se bodo popoldne ob 15. uri, med govorniki pa bodo nastopili številni znani mariborski intelektualci. Med njimi pisateljica Janja Vidmar, filozof Boris Vezjak, ustanovitelj alternative Wikileaksa Primož Vallant in igralka Lara Jankovič. Pridružili naj bi se jim tudi predstavniki Združenja veteranov vojne za Slovenijo in Društva slovenskih pisateljev. Po besedah enega od organizatorjev Sanjina Jašarja pričakujejo najmanj 2000 ljudi. »Siti smo vladne kraje države, uničevanja naše družbe in okolja ter prikritega genocida nad slovenskim narodom,« je še povedal za STA.