Hans Gunnar Liljenwall (Švedska, moderni peteroboj) 1968

Alkohol je botroval prvi uradni olimpijski diskvalifikaciji zaradi poživil. Leta 1968 v Mehiki, ko so prvič merili vsebnost nedovoljenih sredstev v telesu športnikov, je Hans Gunnar tekmoval za švedsko štafeto v modernem peteroboju. Pred tekmo v streljanju je nekaj malega popil, da se mu ne bi tresle roke. Rekel je, da je spil dve pivi, testi pa so pokazali veliko več. Švedski štafeti so zaradi piva vzeli bronasto medaljo.

Renate Neufeld (Nemčija, plavanje) 1977

Anabolični stereoidi. Neufeldova je leta 1977 pobegnila iz Vzhodne Nemčije in svetu razrila skrivnost »treninga« v svoji domovini. Mlade športnike so hoteli čim bolje pripraviti na olimpijske igre v Moskvi leta 1980. Dali so jim posebne tablete, češ da so vitamini. A počasi je zgroženo ugotovila, da nima več menstruacije, da ji rastejo brki, da ima vse globlji glas, da včasih ne more govoriti in da ima v nogah krče.

Ben Johnson (Kanada, atletika) 1988

Stanozolol so našli v krvi sprinterja le tri dni po eni največjih tekem teka na 100 metrov na olimpijskih igrah v Seulu. Johnson je sicer premagal Carla Lewisa, a so mu zlato vzeli. Pravijo, da je imela večina ameriških tekačev (tudi Lewis) v tisti sezoni tiho dovoljenje zveze, da nastopijo, čeprav so jim na domačih tekmovanjih našli v krvi prepovedane snovi. Johnsonu je ostal svetovni rekord na 100 metrov iz leta 1987 in dve bronasti medalji iz Los Angelesa 1984.

Mary Decker Slaney (ZDA, atletika) 1996

Testosteron je leta 1996 sedemintridesetletni atletinji preprečil nastop na olimpijskih igrah v Atlanti. V njeni krvi naj bi ga bilo kar šestkrat več od dovoljenega. Njeni odvetniki so trdili, da so testi pri starejših atletinjah, ki jemljejo kontracepcijske tablete, nezanesljivi. Čez nekaj let so jih res zamenjali, a Deckerjevi to ne pomaga več. Kot ji ne pomaga, da je bila moralna zmagovalka teka na 3000 metrov na olimpijskih igrah v Los Angelesu, ko je padla in odstopila v boju z bosonogo južnoafriško Angležinjo Zolo Budd.

Andreas Goldberger (Avstrija, smučarski skoki) 1997

Kokain. Leta 1997 so enega najboljših smučarskih skakalcev vseh časov ujeli, ko je v nekem nočnem lokalu snifal kokain. Andy je takšno ravnanje priznal, avstrijska smučarska zveza pa ga je za pol leta suspendirala. Ker je november ravno obdobje, ki je za skakalce najpomembnejše, je zagrozil, da bo tekmoval za takratno Jugoslavijo. Na koncu sta se zveza in Goldberger pomirila, tudi zato, ker je šlo za velike denarje in velike sponzorje.

Ross Rebagliati (Kanada, deskanje na snegu) 1998

THC, torej marihuano, so odkrili v krvi kanadskega športnika na olimpijskih igrah v japonskem Naganu. Zlato medaljo, ki jo je osvojil v veleslalomu, so mu ekspresno vzeli, nato pa, ob splošni zabavi in pikrih opazkah na račun dopinške organizacije, saj marihuana ni na njihovem spisku, tudi hitro vrnili. Deskanje na snegu je bilo tisto leto prvič na olimpijskih igrah. Rebagliati je zdaj aktiven v politiki kot član kanadske liberalne stranke.

Mika Myllyla (Finska, smučarski teki) 2001

HES, ki so ga našli pri Fincu, naj bi predvsem prikrival prisotnost drugih prepovedanih poživilih. Sicer pa je bil Myllyla eden najpomembnejših finskih športnikov vseh časov – dosegel je neverjetnih devet medalj s svetovnih prvenstev in šest z olimpijskih iger. Pravljica, ki je trajala do svetovnega prvenstva v Lahtiju 2001, kjer so ujeli njega in še pet vrhunskih finskih tekačev. Škandal. Kasneje je priznal uporabo EPA v devetdesetih, se neuspešno poskušal vrniti na sneg, zabredel v alkohol in lani v ne docela pojasnjenih okoliščinah umrl v svoji hiši.

Marion Jones (ZDA, atletika) 2007

Steroidi so bili pripomoček zlate deklice ameriškega športa. Jonesova je tekla na 100 metrov, na 200 metrov, v vseh štafetah omenjenih dolžin, tekmovala v skoku v daljavo in celo v profesionalni košarki. Čeprav sta imela dva od množice njenih partnerjev prepoved nastopa na vseh tekmovanjih, nje na nobenem testu nikoli niso dobili. Leta 2007 je pod bremenom številnih posrednih dokazov priznala, da je jemala poživila, in vzeli so ji vse medalje po letu 2000, tudi rekordnih pet ženskih odličij na olimpijskih igrah v Sidneyju.

Jolanda Čeplak (Slovenija, atletika) 2007

Eritropoetin je prepovedana snov, ki so jo odkrili pri eni najboljših slovenskih atletinj Jolandi Čeplak (pet medalj z velikih tekmovanj). Velenjčanko so ujeli junija 2007 in jo testirali v njenem stanovanju v mondenem Monte Carlu, kjer je prebivala, ker so bili v Sloveniji davki zanjo previsoki. Izjavila je, da ni nikoli vzela ničesar prepovedanega. Po dveletni prisilni odsotnosti ni dosegla nobenega bleščečega izida več.

Lance Armstrong (ZDA, kolesarstvo) 2012

Enainštiridesetletnega športnika ne obtožujejo samo jemanja nedovoljenih sredstev, ampak tudi organiziranja sistema, ki je omogočal takšno uporabo mnogim. Čeprav ga neposredno niso nikoli ujeli, imajo zdaj, po nekaj letih, tisoč strani obremenjujočega gradiva. Predvsem gre za pričanja njegovih sotekmovalcev v ekipi US Postal. Armstrongu so že vzeli vseh sedem naslovov z dirke po Franciji. A to še ne bo vse: ob izpadu dohodkov sponzorjev grozi človeku, ki je premagal raka, tudi zaporna kazen.