Strokovnjaki v ameriškem Pentagonu so po temeljitih preiskavah razvozlali še eno skrivnost: uganko rdeče brade Kalida Šejka Mohameda, nekdanjega vodilnega terorista Al Kaide.

Kuvajtčan, eden izmed glavnih obtožencev za teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001, je imel oktobra priložnost nagovoriti vojaško sodišče v taborišču Guantanamo na Kubi. Svoj nastop je Mohamed izkoristil za ostro kritiko ZDA, ki jim je očital, da v imenu nacionalne varnosti pobijajo in mučijo ljudi.

»Ko je neki vladi hudo za tri tisoč ljudi, ki so bili ubiti 11. septembra, bi nam moralo biti enako žal za milijone, ki jih je v imenu nacionalne varnosti ubila zvezna vlada,« je očital Mohamed. »Vaša kri ni iz zlata in naša ni iz vode, vsi smo človeška bitja,« je še dodal. Navezal se je tudi na svojega mentorja, lani v Pakistanu ubitega vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, ko je dejal, da »se lahko predsednik ZDA v imenu nacionalne varnosti preprosto znebi nekoga in ga vrže v morje«.

Vodstva ameriškega obrambnega ministrstva niso vznemirile samo Mohamedove besede, ki jih je smel izreči na predhodnem zaslišanju, temveč tudi njegova zunanjost. Obtoženi je nosil belo tuniko, čez katero si je nadel jopič vojaških barv, na glavi je imel bel turban, obraz pa mu je prekrivala košata rjasto rdeča brada.

»Kje je dobil kano, da si je obarval brado? Ali so mu jo pretihotapili v Guantanamo?« so se spraševali v Pentagonu. Izkazalo se je, da Mohamed, ki mu ameriško tožilstvo očita vodenje terorističnih napadov, ki so terjali 2976 življenj, nima tihotapskega dobavitelja na Kubi. Brado si je v zaporu pobarval rdeče tako, da je vanjo vztrajno vtiral sadne sokove in zmečkano rdeče jagodičevje, ki ga je dobival za zajtrk, je v torek pojasnil Pentagonov predstavnik za stike z javnostjo.