S svojo nenavadno akcijo želi južnoafriški umetnik javnost opozoriti na dejstvo, da kitajske oblasti ne ukrepajo dovolj odločno zoper ilegalno preprodajo nosorogove rogovine. Še zmeraj je namreč v uporabi v tradicionalni kitajski medicini, ta surovina pa je na črnem trgu dražja od zlata.

Wilbyu je prekipelo septembra, ko so južnoafriški krivolovci samo v nekaj dneh ubili deset nosorogov, pripadnikov izumirajoče živalske vrste. Število nezakonito ubitih živali se je tako letos povzpelo že na 455, in čeprav so oblasti že aretirale 207 ljudi in jih obtožile krivolova in preprodaje nosorogovih rogov, se zaradi visokih zaslužkov morija nadaljuje.

»Prej sem hodil sem na srečanja, podpisoval sem peticije, vendar moja ogorčenost ni imela učinka,« je ugotavljal Wilby. Zdaj se je odločil, da bo drugače nagovoril tiste, ki bi lahko ustavili krivolov. Poslal jim je svoje nohte, ker bi jim rad na ta način sporočiti, da se roževina nosorogovih rogov po svoji kemijski sestavi ne razlikuje bistveno od človeških nohtov, glavna sestavina obeh je beljakovina keratin. »Vsem, ki jim je mar za nosoroge, predlagam, da naredijo enako kot jaz,« je v svojem videoposnetku, objavljenem na youtubu, pozval Wilby. »Lahko pošljete tudi nohte rok, saj tudi ti vsebujejo keratin.«