Mariborskega oblikovalca in ilustratorja Nenada Cizla pa so Iskrini nadzorni stebri umetniško navdihnili. Spomnil se je na Tolkienov triptih Gospodar prstanov, na deželo Šajersko in na pogumnega hobita Froda, ki se odpravlja na nevarno potovanje v deželo Mordor, v kateri vlada zlobni Sauron.

»Zaradi Iskrinih nadzorovalnih stolpov, ki nas vse zelo jezijo, sta si Maribor in Mordor postala zelo blizu imensko in vsebinsko,« svoj likovni kolaž razloži Cizl. Zrisal ga je hitro, v enem popoldnevu, zvečer pa sliko objavil na najbolj priljubljenem socialnem omrežju. Njegovo objavo si je hitro delilo dvajset, trideset ljudi, že naslednje jutro pa se je slika mariborskega Mordorja bliskovito razširila med uporabniki. Mariborčana je takšen »viralni« učinek presenetil: »Očitno je bila slika objavljena v pravem času in v pravem mediju.«

Zakaj mladi kreativci bolj pogosto ne komentirajo aktualnih družbenih dogajanj? »Najbrž zato ne, ker nam še nihče ni tako zelo stopil na žulj,« odvrne Cizl. »Zmeraj najbolj zakričimo, ko nas postavijo v kot. Upor zoper radarje je doslej največji, kar sem jih doživel pri nas. Mariborčani so dejansko stopili skupaj in izrazili svoje nestrinjanje. Me je pa prijatelj opozoril, da je pravzaprav škoda, ker bomo zaradi radarjev pozabili, kakšne umazanije je Kangler počel pred tem. Morali bi že prej skočiti v zrak in biti bolj kritični, vendar si večina ni upala. Zdaj ni več nikogar strah izraziti svoje mnenje, saj se vsi zavedajo, da za njimi stoji celotno mesto,« zaključuje Cizl.