Medtem ko je večina uporabnikov zadovoljnih z ogrevanjem in toplo vodo, pa je več kot 600 stanovalcev opozorilo na previsoke fiksne stroške ogrevanja. Peter Brezigar pravi, da na fiksne stroške odpade kar 70 odstotkov letnih stroškov ogrevanja. To je po njegovem mnenju oderuško in sumi, da so podatki prirejeni. Zato bodo zahtevali revizijo poslovanja javnega podjetja Kenog.

Direktor Mozetič se revizije ne boji in odgovarja, da fiksni stroški predstavljajo 30 odstotkov stroškov, da pa lahko predstavljajo večinski del cene, če se stanovalci ne ogrevajo. Mesečni fiksni stroški za stanovanje v povprečju znašajo 15 evrov. »Poraba je v posameznih blokih različna. Odvisna je od velikosti in kvalitete izgradnje, trajanja ogrevanja in zunanjih temperatur. Variabilni del stroškov se bo z začetkom kurilne sezone znižal za 9 odstotkov, po novem letu pa še za 7 odstotkov,« dodaja Mozetič in se čudi, da se nezadovoljni podpisniki niso najprej pogovorili z njimi, ampak so pritožbe poslali kar na novogoriško občino. »Plačevanje ogrevanja določa občinski odlok. Nekateri se želijo tudi izklopiti iz sistema daljinskega ogrevanja. Samo pomislimo, kakšna zmešnjava bi nastala, če bi se eni ogrevali na elektriko, drugi na drva v blokih, kjer imajo dimnike, tretji pa na kurilno olje. Od namestitve delilnikov porabe po stanovanjih se je v povprečju poraba v blokih zmanjšala za 15 odstotkov.«

Kenog pri ogrevanju mesta uporablja tudi toploto, ki jo kupuje od firme E 3, ki ima v neposredni bližini kurilnice Kenoga motor z močjo dva megavata. Z enim megavatom proizvaja elektriko, ki jo Kenog odkupuje brez omrežnine, z drugim megavatom pa toplo vodo, ki je cenejša od proizvodnje Kenoga. Po besedah direktorja Mozetiča so na ta način letos prihranili najmanj 35.000 evrov.

Prav tako pa kupujejo toplo vodo od ljubljanskega podjetja Eco ATMInvest, ki je zgradilo kotlovnico s sredstvi kohezijskega sklada evropske unije in republike Slovenije na Majskih poljanah v bližini novogoriške železniške postaje. »Nove zgradbe, ki so jih zgradili na območju Majskih poljan, so hoteli priključiti na naše daljinsko ogrevanje, vendar bi gradnja vročevoda stala najmanj 300.000 evrov. Zato so zgradili svojo kotlovnico. Dogovorili smo se, da bomo od njih odkupovali toplo vodo, če bo cenejša od naše. Kurijo na pelete, gre pa za sodobno napravo z dobrimi filtri, saj skoraj ni opaziti dima iz majhnih dimnikov,« razlaga Mozetič. Zanimivo je, da naj bi bila kotlovnica v polovični lasti bivših vodilnih članov Primorja, in sicer Dušana Črnigoja, Andreja Zucchiatija in Borisa Trstenjaka, druga polovica pa Primorja v stečaju. Soglasje za izgradnjo kotlovnice je dala novogoriška občina. Poleg nekaterih blokov se z vodo iz omenjene kurilnice ogrevata tudi novogoriški športni park in novi nakupovalni center Supernova.