Iz POP TV-ja so sporočili, da bo novost letošnjih soočenj mnenje uporabnikov družbenih omrežij, ki bodo v živo predstavljena kot kazalniki javnega mnenja. Tako bodo v živo merili, kako priljubljenost posameznega kandidata glede na njegov odgovor raste ali pade.

S pomočjo strokovnjakov in gledalcev pa bodo preverjali tudi, ali predsedniški kandidati navajajo točne trditve.

Trije predsedniški kandidati so na začetku soočenja ocenili, da so prav oni prava izbira za prihodnost Slovenije, saj „smo v nekakšni blokadi in potrebujemo novo vodstvo,“ je pojasnil Zver. Türk se je skliceval na podporo javnosti, Pahor pa je izpostavil njegovo vpletenost v življenje preprostega človeka in njegove probleme, s katerimi se je srečal tekom kampanje.

Vsi se strinjajo, da je potrebno s komunikacijo najti rešitve za izhod iz krize. Vsi trije so izrazili pripravljenost, da bi se odpovedali pokojninskim dodatkom oz. privilegiju, ki bi ga potencialno imeli kot nekdanji predsedniki. Nekdanji predsedniki imajo namreč pravico, da poleg osnovne pokojnine prejemajo še 80 odstotkov plače aktualnega predsednika.

V drugem delu soočenja so se kandidatom v studiu pridružili še njihovi podporniki. Zveru Jernej Vrtovec in Barbara Brezigar, Türku Spomenka Hribar in Rajko Kenda, Pahorju Igor Lukšič in Anja Kopač-Mrak.

Brezigarjeva Zvera podpira, saj ta zagovarja tiste vrednote, ki jih je zagovarjal Jože Pučnik. Türkova podpornica Hribarjeva je sedanji vladi očitala, da si počasi, a vztrajno lasti državne institucije in da je zadnja prepreka ravno predsednik republike. Zver po drugi strani meni, da se predsednik države preveč vtika v delo vlade.

Na vprašanje voditelja, ali je Zver razočaran, da ga Janez Janša kljub povabilu ni prišel podpreti, je ta odvrnil, da ni, saj naj bi bila tako dogovorjena. Na vprašanje o Virantovi podpori v studiu je Pahor odgovoril, da prav tako ni razočaran nad njegovo odsotnostjo.

Debata je nanesla tudi na Türkovo izjavo o Hudi jami, ki jo je takrat označil za drugorazredno temo. Ta je poudaril, da je že naslednji dan izjavo dodatno pojasnil, vendar so bila ušesa za to gluha.

Debata je nanesla tudi na Türkovo izjavo o Hudi jami, ki jo je takrat označil za drugorazredno temo. Ta je poudaril, da je že naslednji dan izjavo dodatno pojasnil, vendar so bila ušesa za to takrat gluha.

Türk je povedal, da za mandatarja ne bi predlagal nekoga, ki je vpleten v sodne preiskave. S tem je mislil na Zorana Jankovića oz. Janeza Janšo."Kriteriji so za vse jasni," je poudaril in izrazil prepričanje, da je potrebno postaviti strožje standarde za politike.

Zanimivi so bili odgovori na vprašanje, kaj je njihova največja napaka? Zver odgovoril, da je kot človek poln napak in dobrih lastnosti.. Türk je obžaloval odločitve v zvezi z referendumom o pokojninski reformi, Pahor pa je dejal, da je njegova napaka zaupanje ljudem, ki si tega ne zaslužijo. Iz te napake pa se nikoli ne izuči.

Za konec so še povedali, kaj najbolj cenijo pri protikandidatih. Pahor ima oba protikandidata za častna in poštena človeka, Türk ceni njuno vztrajnost, Zver pa konkurenčnost in sposobnost.