Slavnostni govornik na podelitvi gazel je bil mag. Radovan Žerjav, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, s predstavniki gazel se je na odru pogovarjal novinar Poslovnega dnevnika, Primož Cirman, prireditev pa je vodila Bernarda Žarn.

Srebrna gazela je murskosoboški GMT, gazela pomursko-dravske regije, bronasta pa LOTRIČ Meroslovje, gazela Gorenjske.

Boljši plačniki verjetno Rusi

»Rekli ste, da smo dobri in uspešni, kar mislim tudi sam. Dobri, v kolikor je dobra naša celotna ekipa, uspešni pa tako, koliko imamo začrtane cilje za prihodnost,« je po razglasitvi zmagovalca dejal direktor podjetja Dewesofta, Andrej Orožen.

Na vprašanje, kdo so boljši plačniki – Nasa ali Rusi -, je Orožen dejal: „Verjetno Rusi, saj imajo dobro filozofijo, da ne pustijo, da se podjetja zadolžijo v tujini. Nas silijo, da vzamemo denar,“ se je zasmejal. Dodal je, da je prava pot za izhod iz krize v Zasavju ta, da je treba slediti dobrim zgodbam, podjetništvo pa bi se tako razvilo v boljši smeri, dobro pa bi bilo tako za območje kot za posameznika.

Dewesoft s 3,5-kratno povečano prodajo v petih letih

Dewesoft je mlado, 11 let staro podjetje, ki že drugič prihaja med izbrance, saj je bil leta 2009 bronasta gazela. To pomeni, da je v hudi konkurenci še vedno izjemno podjetje. Podjetje, ki za vsakih pet let skrbno pretehta, na kateri stezi bodo in tudi ne bodo tekmovali, beleži 3,5-kratno povečanje prodaje v petih letih in ob tem podvojitev dodane vrednosti: v letu 2011 se je ta približala zavidljivim 95.000 evrom na zaposlenega. Podjetje je izrazito usmerjeno v tujino in zaradi svojih inovacij in znanja postaja pomemben partner najprestižnejših znamk v različnih industrijah, kot sta na primer NASA in BMW. To lahko uspe le redkim v svetovnem merilu. Poleg inovacij v programski opremi razvijajo tudi lastno inovativno aparaturno opremo, kar daje njihovim izdelkom še toliko večjo težo in še večjo konkurenčno prednost pred zasledovalci - podobno je, recimo, uspel Steve Jobs.

Avtomobilska branža je v času krize lahko tudi priložnost

Srebrno gazelo je prejelo podjetje GMT d.o.o., dravsko-pomurska gazela, prokurist podjetja Tomaž Gider je poudaril, da je lahko avtomobilska branža v času krize lahko tudi priložnost. „Vendarle nerad govorim o krizi, ki se vleče in v kateri se nič ne menja. To so časi, ki se jim je treba prilagoditi. Na Cirmanovo vprašanje, kje lahko Mariborčani kupijo opremo, s katero bi se lahko izognili Kanglerjevim radarjem, je v smehu odvrnil, da bi bila za to verjetno potrebna kar Nasa.

Lotrič: Najpomembnejši so odnosi v podjetju

Podjetje LOTRIČ Meroslovje, d.o.o., je prejelo bronasto gazelo. Direktor podjetja Marko Lotrič je prepričan, da je največja vrednost v podjetju ravno pripadnost le-temu in odnosi, ki vladajo v njem. V podjetju tako upoštevajo tudi predloge zaposlenih (lani so jih prejeli 528), ki sprožajo majhne izboljšave in korake, kar pa pomeni rast, prepoznavnost in pripelje do rezultatov.

Žerjav: Če nikamor ne greš, tudi nikamor ne prideš

Zbrane je nagovoril tudi mag. Radovan Žerjav, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo: »Svet se spreminja vsak trenutek, tukaj in zdaj, a ne sam. Spreminjamo ga mi, če to hočemo ali ne. Če smo samo sopotniki in opazovalci, je v redu, a kam bi se spreminjal svet, če bi bili vsi samo opazovalci? Če nikamor ne greš, tudi nikamor ne prideš.«

Minister je navdušeno pohvalil projekt Gazele, ki ima jasno vizijo, cilj, pogum, podjetja pa izbira odločno, hitro, brez filozofiranja, parlamentiranja in znanstvenih dizertacij. »Odločitve se morajo sprejemati,« je bil Žerjav jasen in dodal, da bi morala tako delovati tudi država. Navdušen je bil nad optimizmom in spreminjanjem sveta, pa čeprav bodo spremembe morda majhne, nepomembne.

Gazele ustvarjajo spodbudno podjetniško ozračje

Dodal je še, da svet ni ustvarjen za samotarje in za ustvarjanje konfliktov. Ti namreč rojevajo nove konflikte, ki jih je treba pravočasno zaznati. »Konflikt med kapitalom in delavci je umeten,« je izpostavil Žerjav, in poudaril, da je takrat pot naprej strma, če ne že nemogoča. »Znanje je takrat zavrženo, pogum nepomemben, vizija pa končana,« je zaključil.

Minister je na koncu nagovora čestital vsem, ki imajo pogum za ustvarjanje zdrave rasti na račun lastnega znanja, zaposlenih, idej in lastno ustvarjenega kapitala. Dodal je, da bo pri podjetništvu tudi sam operativno pomagal. »Zdi se, kot bi bili v Sloveniji kdaj preveč pesimistični, a me dogodki, kot je današnji, vedno prepričajo v optimizem. Gazele namreč ustvarjajo spodbudno podjetniško ozračje,« je končal.

Poglejte iz videoposnetke iz regijskih izborov:

- Gazele savinjsko-zasavske regije, kjer je slavil Dewesoft.

- Gazela gorenjske regije, kjer je zmagal LOTRIČ Meroslovje.

- Gazela, pomursko-dravske regije, kjer je zmagal GMT.

- Gazela osrednjeslovenske regije, kjer je zmagal Nektar Natura.

- Gazela dolenjsko-posavske regije, kjer je zmagal Evrosad.

- Gazela primorsko-notranjske regije, kjer je zmagala Bia Separations.