Dokler ne bodo znani rezultati dodatnih raziskav o morebitnih stranskih učinkih, je v Italiji prepovedana prodaja in uporaba cepiv, ki jih v naši zahodni sosedi uporabljajo pod imeni Agrippal, Fluad in Influpozzi. To je sedaj že drugi primer v zadnjem času, da so italijanske oblasti ukrepale zaradi cepiv proti gripi. Prejšnji teden so zaradi suma neustreznosti določenih odmerkov cepiva začasno ustavili pošiljko nizozemskega podjetja Crucell, ki ga je februarja prevzelo ameriško podjetje Johnsons & Johnsons.

Zaradi morebitnih stranskih učinkov Novartisovo cepivo Fluad pregledujejo tudi v Nemčiji, kjer je dostopno pod imenom Begrippa. Na spletni strani nemške revije Spiegel poročajo, da bo po preventivnih ukrepih v Italiji zaradi varnosti vsebino omenjenega cepiva preveril pristojni Paul-Ehrlich-Institut, ki naj bi svoje rezultate predstavil še danes.

Lani pri nas brez resnih stranskih učinkov

V Sloveniji preden dobi cepivo dovoljenje za uporabo, opravijo tri faze kličnih preizkušenj, najprej na zdravih prostovoljcih, kasneje pa še v skupinah, ki jim je cepivo namenjeno. Rezultate nato preverita državna agencija za zdravila in medicinske pripomočke pa tudi evropska agencija za zdravila.

Letos je bil na javnem razpisu izbran francoski Sanofi Pasteur S. A.. Naročili pa so 140.700 odmerkov cepiva, Ondina Jordan Markočič, dr. med. iz Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana pa pravi, da je zanimanje za cepljenje proti sezonski gripi letos enako kot v preteklih letih, ni nobenih večjih zadržkov, niti ne beležijo povečanega obiska.

»Nobeno cepivo žal ni 100-odstotno učinkovito, ljudje pa reagiramo na cepivo različno,« pravijo na Inštitutu za varovanje zdravja, kjer tudi spremljajo podatke o nezaželenih učinkih cepiv. Dodajajo, da je večina nezaželenih učinkov po cepljenju je blagih in prehodnih, resni nezaželeni učinki se pojavijo le redko. V lanskem letu do zabeležili le 16 nezaželenih učinkov, med njimi od bolečine, rdečine, otekline do slabosti, vrtoglavice in modrice na mestu vboda.