Britanski urad za statistiko je sporočil, da je Velika Britanija v tromesečju od julija do konca septembra zabeležila 1-odstotno gospodarsko rast, k temu pa je 0,2 odstotne točke dodala prodaja vstopnic za poletne olimpijske in paraolimpijske igre.

Z urada so sporočili, da je poleg prodaje vstopnic na dvig BDP-ja vplivala tudi povečana zasedenost hotelov in restavracij v Londonu v času iger, a je njun vpliv na gospodarsko rast težko točno določiti.

Britansko gospodarstvo je bilo pred tem pozitivnim tromesečjem v recesiji devet mesecev, še vedno pa si ni opomoglo od finančne krize leta 2008. Britanski BDP se je od začetka leta 2008 do sredine leta 2009 zmanjšal za 6,4 odstotka. V naslednjih treh letih so ta padec uspeli zmanjšati šele za polovico, največjo gospodarsko rast v tem obdobju od pa so zabeležili ravno v zadnjem tromesečju.

Kljub pozitivni gospodarski rasti pa se Britanci zavedajo, da so podatki tega tromesečja zaradi olimpijskih in paraolimpijskih iger nekoliko zavajajoči in še niso razlog za pretiran optimizem.

“Čaka nas še dolga pot k popolnemu okrevanju po krizi, a zadnji podatki kažejo, da smo na pravi poti. Včerajšnji ne najbolj vzpodbudni podatki za celotno evro območje nas opominjajo, da nas tako doma kot v tujini še vedno čakajo številni ekonomski izzivi,“ je za BBC dejal britanski finančni minister George Osbourne, podobne pa so bile tudi besede premierja Davida Camerona na twitterju.

Olimpijske in paraolimpijske igre so Britance stale 8,9 milijarde funtov, kar je sicer 400 milijonov manj od zastavljenega proračuna, privarčevali pa so predvsem pri varnostnih stroških, transportu in gradnji objektov.