»Pogovori tečejo in nekateri se še odločajo,« je za STA dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki je za petek napovedal novinarsko konferenco.

»Konfederacija se je soglasno odločila za organizacijo protestnega shoda. Možnost splošne stavke, ki jo nekateri že napovedujejo, pa bi pri nas uporabili takrat, ko bo jasno, da bo prišlo do odpuščanj v javnem sektorju. Prvi znaki slednjega so že v pravosodju, tako da morda tudi ta odločitev ni prav daleč,« je ocenil.

O stavki še ni bilo govora

»Vsekakor se v tem trenutku na organih sindikatov, vključenih v konfederacijo, še nismo pogovarjali o organizaciji splošne stavke,« je zatrdil.

Predsednik Pergama Janez Posedi v prvih dneh novembra napoveduje sejo razširjenega predsedstva, na kateri se bodo pogovorili o tem, ali sodelovati na novembrskih demonstracijah, ki jih je v ponedeljek napovedala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. »Za nas je pomembno, kaj se bo mogoče dogovoriti v okviru pogajanj o pokojninski reformi in reformi trga dela. Če zadeve ne bodo takšne, za katerimi bi stali, bomo zanesljivo storili vse, kar je mogoče,« je v sredo ob robu nadaljevanja pogajanj o pokojninski reformi.

V Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije pa niso prepričani, da bodo napovedane demonstracije dovolj in da bodo ob pravem trenutku. »Morda bi bilo treba iti v splošno stavko in ustaviti Slovenijo tako v javnem kot v zasebnem sektorju na delovni dan, ne pa v soboto,« je prav tako pred pogajanji o pokojninski reformi dejal predsednik konfederacije Peter Majcen.

Sprehajanje na soboto ne bo dovolj

Kot je dodal, tovrstne odzive dobivajo od svojega članstva. »Da namreč samo sprehajanje na soboto ne bo dovolj,« je ocenil.

»Prav gotovo nismo sindikati tisti, ki smo postavili družbo v zdajšnje razmere. Vemo, kje so glavni razlogi za krizo. Da je to problem financ, bank. Od nas zdaj pričakovati, da bomo gledali na uro in se odrekali, medtem ko se nekateri drugi sloji popolnoma ničemur ne odrekajo, npr. tisti, ki so v davčne oaze odnesli 52 milijard dolarjev,« pravi. Gre za vprašanje pravičnosti in sorazmernosti, je opozoril.

Ko vladajo špekulanti

»Največji problem je zdaj na prihodkovni strani proračuna. Nimamo prilivov, da bi poravnali to, kar bi sicer lahko. Včasih smo rekli, da bi Slovenija lahko postala druga Švica. Po mojem bi bila lahko celo boljša, če nam ne bi vladali špekulanti,« je dejal.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so v ponedeljek zaradi nestrinjanja z načinom razreševanja krize v državi za november napovedali demonstracije. Prav tako je istega dne tudi Štrukelj potrdil, da nameravajo v koordinaciji svoje nezadovoljstvo s smerjo, v katero gre država, izraziti na »nekem organiziranem, kulturnem protestnem shodu«.