Zakon o pravilih cestnega prometa sicer določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo. Vendar pa iz GPU ob tem poudarjajo, da morajo imeti vozila ustrezno zimsko opremo tudi pred oz. po tem datumu, če se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo.

Dežurni meteorolog na Agenciji za okolje Brane Gregorčič je za STA povedal, da sneg v oktobru sicer ni tako zelo presenetljiv. Kot je dejal, se to dogaja vsakih nekaj let, ko oktobra sneži vsaj v nekaterih krajih po Sloveniji. Sicer pa smo po njegovih besedah že lansko leto prvi sneg v sezoni dočakali 20. oktobra.

Fronta bo prinesla polarni zrak

Ob tem je Gregorčič dejal, da hladna fronta Slovenijo dosegla v soboto in ji prinesla zelo hladen polarni zrak. "Meja sneženja se bo tekom sobotnega dne spuščala ter predvidoma popoldne ali zvečer ob dovolj močnih padavinah ponekod dosegla tudi nižine," je dejal. Na Primorskem bo takrat sicer zapihala zmerna do močna burja.

Kot je dejal, bo lahko ponekod snežilo tudi v noči na nedeljo, a čez dan bodo padavine oslabele in postopno ponehale. Ob tem je Gregorčič izpostavil, da je razvoj vremena v naslednjem tednu še negotov, a novih padavin po njegovih besedah še ni mogoče izključiti. Kot je sicer še dejal, bo po nižinah zapadla neznatna količina snega, v višjih predelih pa lahko zapade od pet pa do 15 centimetrov snežne odeje.