»Zmotilo nas je predvsem to, da je izguba kljub številnim sanacijskim ukrepom še vedno precej visoka in da vodstvo ni dovolj jasno predstavilo načina, kako bi stroške konkretno zmanjšali. V finančnem načrtu se pričakuje, da so prihodki usklajeni z odhodki, kar pa v tem primeru niso, « je pojasnila predsednica sveta zavoda izolske bolnišnice Janja Pavšič, ki nam je še pred sejo dejala, da točke o Derničevi razrešitvi najbrž še ne bodo obravnavali, ker še nimajo novega imena. Po neuradnih informacijah pa naj bi na stolček prvega moža izolske bolnišnice postavili Srečka Kendo, nekdanjega člana uprave Istrabenza in tesnega sodelavca Igorja B., vendar to še ni povsem usklajeno. Kendo naj bi podpiral predvsem minister za zdravje Tomaž Gantar. »Res smo se pred časom nekaj pogovarjali na to temo, tudi z gospodom Gantarjem, vendar ne morem še ničesar reči. Trenutno se ukvarjam z drugimi zadevami. Če bi mi ponudili to mesto, bi moral resno premisliti,« nam je dejal Kenda in dodal, da se izolska bolnišnica po njegovem mnenju ne razlikuje od drugih institucij v državni lasti. »Treba se je prilagoditi situaciji in se zavedati, da država nima denarja,« je še dejal Kenda.

V izolski bolnišnici je ob koncu leta predvidena izguba v višini 1,96 milijona evrov, kar je za dobrih 100.000 evrov več kot leta 2011. V rebalansu so predvideni tudi nižji prihodki od prvotno načrtovanih, predvideni odhodki pa so višji za okoli pol milijona evrov od prvotno planiranih. Pri tem se višajo stroški storitev. V rebalansu so razvidna le znižanja nekaterih stroškov materiala in storitev, ne pa tudi znižanje stroškov dela in stroškov vzdrževanja, najemnin in zakupnin, ki so v izrazitem porastu. Člane sveta zavoda je zmotila tudi višina stroškov za investicijsko vzdrževanje, ki so višji od načrtovanih in kar za 49 odstotkov višji od tistih, ki so bili realizirani lani.

Dernič ima zdaj spet še nekaj tednov časa, da popravi finančni načrt. Svet zavoda naj bi se ponovno dobil sredi novembra. Pavšičeva je pojasnila, da so še vedno odprte vse možnosti, tudi menjava vodstva, če ne bodo predstavili zadovoljivih ukrepov. Zaradi slabega finančnega stanja pa so po naših podatkih ogrožene že decembrske plače zaposlenih.