»Slovenija je predraga, zato ne dobimo tistih skupin, ki si zgolj želijo za čim manj denarja čim več spiti. Te gredo v Krakov in Bratislavo,« pravi Tomaž Marič iz zavoda Židana marela, v okviru katerega deluje Stag.si, specializirana agencija za fantovščine in trenutno nekoliko manj tudi dekliščine. »K nam prihajajo predvsem Angleži, malo starejši, bolj izobraženi, relativno dobro situirani, odvetniki, arhitekti in podobno. Drugih nacionalnosti je manj,« še dodaja idejni oče blagovne znamke. Ideja za agencijo, ki je zaživela pred tremi leti, je po njegovih besedah ležala na dlani: v Ljubljano je prihajalo vse več skupin iz tujine, nikogar pa ni bilo, ki bi jim ponujal tovrstne storitve, medtem ko v Londonu več deset agencij živi samo od prodajanja paketov fantovščin in dekliščin. Med najbolj priljubljenimi so države vzhodne Evrope in tja, mimogrede, Britanci uvrščajo tudi nas.

Obožujejo za promet zaprto središče

Dekleta, ki so v jesenskem soncu preganjale mačkasto razpoloženje s kombinacijo kave in mehurčkov penine, sem vprašala, kakšna se jim zdi Ljubljana za tovrstno poslavljanje od samskega življenja. Dvaintridesetletna Nicola iz predmestja Londona, sicer zaposlena v eni od vodilnih odvetniških družb, tukaj pa v glavni vlogi prihodnje neveste, je bila zadovoljna tako s ponudbo kot s cenami. »Šle smo po mestu in se ustavile v nekaj lokalih, na koncu pa zaključile v klubu. Ljubljana je čudovita. Všeč nam je, da greš lahko kamor koli peš in da je središče zaprto za promet,« pripoveduje povsem resno ob vsesplošnem prikimavanju. Dekliščino je organizirala njena štiri leta mlajša sestra Suzie. »Najprej smo želele v Barcelono, a bi nas to preveč stalo. Slovenija sem nam je zdela zanimiva, ker ne poznamo nikogar, ki bi šel sem. Hotele smo nekaj povsem drugačnega, predvsem pa se izogniti temu, da bi v vsakem baru srečale še drugih deset podobnih skupin,« dodaja. Ko beseda nanese na cene, se strinjajo, da so te »razumne«, fino se jim zdi, da pivo dobijo za tri evre, sobo v samem središču in s pogledom na reko pa za pol manj denarja kot kjer koli v Londonu. V vsem večeru je vsaka zapravila približno 35 evrov, res pa je, da jim lokali, kamor pridejo, po dogovoru z agencijo postrežejo brezplačno pijačo dobrodošlice. Kaj pijejo? Medtem ko fantje vztrajajo pri pivu, imajo dekleta raje koktajle. Trenutno so najbolj priljubljene jagerbombe, strupene mešanice energetskega napitka in jagermeistra. Glede na zaužite zvarke in dejstvo, da so se domov priplazile ob prvem svitu, so se držale relativno pogumno, sploh ker jih je čakalo še mešanje koktajlov na ladjici in še en nepozaben večer zabave. Ljubljana je bila tokrat preveč samo za eno, ki je posledice noči še ves dan prebolevala v postelji.

Edini problem so obritoglavci

»Nikoli nismo imeli nobenih resnejših težav,« pove drugi od treh ustanoviteljev Židane marele, ta konec tedna pa tudi spremljevalec dvanajsterice deklet Miha Anzelc. Zgodi se sicer, da se morajo ukvarjati s prepotentnimi fanti na kokainu, nekoč so imeli tudi težave z enim od hotelov, ker je skupina mornarjev poškodovala dvigalo, ko so vsi hkrati poskakovali v njem. A na takšne težave naletijo redko, tisto, kar jih edino zares skrbi in na kar tudi opozarjajo svoje goste, so obritoglavci. Pred leti so imeli incident, ko se je skupina gologlavih želela spraviti na nekaj temnopoltih Angležev. Slednji so se tako prestrašili, da se niso več prikazali iz hotela, ko je padel mrak, pripoveduje Anzelc. »To je nekaj, česar se res sramujemo. Da moramo skupine, v katerih so ljudje drugačne barve, opozarjati, naj se ob srečanju s sumljivimi obritimi tipi obrnejo in odidejo v drugo smer.«

Dvanajst deklet minuli konec tedna s tem ni imelo težav. Razen enega zagreteža in enega prodajalca časopisov, ki je Nicolo na vse pretege prepričeval, naj se ne poroči, so se jim zdeli Ljubljančani izjemno prijazni, predvsem tisti v klubu, »ki so se z nami pogovarjali, ne da bi se nam sploh želeli vsiljevati«. Mogoče jim pa nismo bile všeč, se spogledajo in zasmejijo. Ali pa jim ni bil všeč napihnjeni nagec Johnny, ki ga je Nicola nosila s seboj ves večer. To je bil sicer uradno tudi edini nagec, s katerim so kaj imele. V striptiz klub namreč niso šle, ta je običajno v domeni fantov, pravi Anzelc.

Razložijo jim, kje se dobijo dekleta za eno noč

Tudi sicer imajo v agenciji več izkušenj s fantovščinami, dekliščine se raje odpravijo v Španijo ali pa ostanejo kar na domačem Otoku. Fantje medtem prihajajo na pivsko-športni turizem, kar pomeni, da (vsaj) en dan posvetijo raftanju, kanjoningu, pozimi pa smučanju. Res pa je, da je smučanje pri nas zelo draga in tudi Angleži niso ravno navdušeni smučarji, doda Anzelc. Ko povprašam o prostitutkah in drogi, odkima z glavo: »Seveda si nekateri zaželijo tudi to, a tukaj potegnemo črto. Razložimo jim sicer, kje lahko dobijo punce, opozorimo jih, kako je z drogami, nikoli pa pri tem ne posredujemo.«

Po skoraj treh letih dela in približno petdesetih skupinah samo v zadnjem letu imajo tako že precej izkušenj, tako dobrih kot slabih, pa tudi, no ja, bizarnih. »Nekoč smo fante peljali v toplice, kjer se je ženin prijavil na tekmovanje v plavanju med petletniki. In zmagal!« v smehu pripovedujeta Tomaž in Miha. »Drugič smo imeli recimo ragbi ekipo, ki se je na vsaki dve uri začela pretepati, se pobotala in šla spet pit. Videli smo že marsikaj. Nekateri si zaželijo pritlikavca, drugi bi streljali s kalašnikovko, se borili v blatu ali plesali nagi na točilnem pultu!« V podrobnosti ne želita in tudi žgečkljivih fotografskih dokazov ne dobim. Razumljivo, saj ju veže poklicna molčečnost.