Prav zaradi narečja - narečja Poljanske doline - pesniška zbirka deluje mitsko in skrivnostno, je menil Taufer. Urednik zbirke, izšle pri Cankarjevi založbi, Zdravko Duša, pa je poudaril, da se bralec ne sme ustaviti pri narečju, pač pa mora biti pozoren predvsem na avtorjevo sporočilo in umetniško držo.

Ramoveš, je kot 30. prejemnik te stanovske nagrade dejal, da je počaščen, da se je znašel na seznamu s tako imenitnimi imeni, da pa je tudi sicer danes redko, "da se človek najde na kakšnem tovrstnem seznamu".

Predsednica letošnje žirije Darja Pavlič je prebrala obrazložitev nagrade, v kateri je med drugim zapisano, da se je Ramoveš ustvarjanja poezije lotil kot dejanja absolutne svobode. Na prvi pogled je Ramoveš z narečjem Polanske doline izbral manj kultivirano govorico, toda njegova odločitev je bila odločitev umetnika.

Narečje je bila zanj edina možna govorica za ubeseditev sveta svoje poezije, ki ga je v pesniški zbirki Skuz okn strejlam kurente prenesel brezkompromisno in dosledno.

Pesniško zbirko zaznamujejo tujost, odmaknjenost, preprostost, brezkompromisnost, srhljivost, natančnost, tesnobnost, zadržanost in drugačnost, še piše v obrazložitvi.

Za Jenkovo nagrado so bili nominirani še Alenka Jenstrle Doležal za pesmi v snegu, Gorazd Kocijančič za zbirko Primož Trubar zapušča Ljubljano, Katja Perat za pesmi Najboljši so padli in Marcello Potocco za zbirko Via Francigena.

Nocojšnjega večera se je od nominirancev udeležil le Potocco, ki je skupaj z letošnjim lavreatom in lanskim nagrajencem Primožem Čučnikom prebral nekaj svojih pesmi. Izbrane pesmi ostalih letošnjih nominirancev je interpretirala Nina Kokelj iz DSP.

Jenkova nagrada je stanovska nagrada, ki jo društvo podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Kot je poudaril Taufer, ta nagrada že z imenom, opusom in življenjem pesnika Simona Jenka pove, da je odličje, ki ne "sili v ospredje". Za njo "stoji lirika, intima in posebne globine človeške duše", je dejal in dodal, da je bil sam najbolj vesel prav te nagrade.

Lani jem nagrado prejel Čučnik za zbirko Kot dar. Letošnjo žirijo so poleg predsednice sestavljali še Taufer, Marko Golja, Irena Novak Popov in Čučnik.