Glavna znanstvenica Marcia Herman-Giddens z Univerze v Severni Karolini je prehitro spolno dozorevanje prvič začela spremljati leta 1997. Razlog, zakaj je bilo na natančne rezultate potrebno počakati toliko časa tiči v tem, da je dozorelost težko opredeliti. „Pri dekletih sta menstrualni ciklus in povečanje prsi jasen indikator. Pri fantih pa so dokazi možni samo pri povečanju mod in proizvodnji moških spolnih celic,“ je povedala Herman-Giddensova.

212 praktikantov je po celotni državi preučevalo 4100 fantov, ki so bili stari med 6-16 let. Preučevali so velikost mod in pojavnost sramnih dlak. Fantje so bili razvrščeni v pet stopenj. Prva stopnja je pomenila pred puberteta, druga začetek pubertete, peta pa spolna dozorelost. Raziskava je bila usmerjena samo na telesne spremembe, ne na hormonske, pri čemer so fante tudi starostno in rasno razporedili. Afroameriški fantje dosežejo drugo stopnjo že pri rosnih devetih letih, medtem ko belci in hispanci začnejo svojo dozorelost pri desetih letih. Kot je povedala Herman-Giddensova, imajo takšni rezultati lahko močan vpliv na zdravje skupnosti.

Okolje vpliva na otroke

Vzroki za to so lahko različni. Kot pravi raziskovalka, rezultati morda niso genetsko pogojeni: „Spremembe so prehitre. Genetika se lahko spreminja stoletja in tisočletja. Potrebno je gledati na okolje. Otroci se premalo gibljejo, jedo preveč hitre hrane, gledajo preveč televizije in zaužijejo preveč umetnih snovi. Dr. Megan Kelsey iz pediatrične bolnice je povedala, da pri dekletih obstaja korelacija med otroško debelostjo in prehitro puberteto.

„Maščobna tkiva imajo sposobnost, da pretvorijo hormone v estrogen, ki naj bi bil razlog za hitro dozorevanje dojk. Maščobe prav tako ustvarjajo hormon leptin, ki je nujno potreben za začetek pubertete,“ je povedala Kelseyjeva. Nekatere študije pa so pokazale, da je puberteta prepozna zaradi debelosti fantkov, predvsem zaradi odvečnega estrogena v telesu.

Razlogi so večplastni in kompleksni. Nekateri znanstveniki spremljajo različne umetne snovi in kemikalije, katere otroci v ZDA dnevno uživajo in so jim izpostavljeni. Sonya Lunder iz agencije za okolje je povedala, da nekatere kemikalije v okolju vplivajo na zmanjšanje koncentracije moških spolnih celic in povečanje vedenjskih težav pri otrocih.

Največja težava odraščanja je v tem, da si s hitrejšim vstopom v puberteto skrajšamo otroštvo. Kot je povedala Herman-Giddesova je pomembno vedeti tudi to, da spremembe niso le telesne, ampak tudi miselne.

Prehiter razvoj pri dekletih je bil kasneje povezan s slabo samopodobo, napakami v prehranjevanju, depresijo. Za fante so neposredne posledice trenutno še neznane. Spodbudna novica pa je, da je kljub hitremu razvoju konec pubertete enak kot prej.