Ste ameriškoindijanski zdravilec. Na kakšen način pomagate ljudem?

Nimam se za zdravilca. Tako me kličejo ljudje. Poskušam le pomagati drugim, da pomagajo sebi. Ljudje, ki so bolni, vedo, da so bolni. Vendar nočejo pogledati vase in ugotoviti, zakaj so bolni. Vzroka bolezni se da osvoboditi s pogledom vase. Treba je le odpreti srce in um – takrat je vse mogoče.

Redno izvajam obrede, med katerimi ljudje to počnejo. Zgodijo se tudi čudeži, vendar o tem ne želim govoriti tukaj. Obredov ne želim izpostavljati na tak način. Tisti, ki želijo pomagati sebi na tak način, bodo prišli. To me osrečuje. Resnično imam povezavo z ljudmi, ki je vzajemna. Vsak obred je drugačen, vsak izkušnja zase. Nikoli ne vemo, kaj se bo zgodilo, saj je to odvisno od tistega trenutka, ko smo tam, od posameznikov, ki so udeleženi, konstelacije v vesolju v tistem trenutku… Prav ti medsebojni odnosi in povezanost, ki so neponovljivi, naredijo premik v ljudeh.

Deluje. To vem. Jaz pa lahko govorim le o svojih izkušnjah.

Kakšna je razlika med zdravilcem in šamanom?

Moje mnenje je, da se izraz lahko uporablja za isto osebo. Včasih zdravilca opišejo kot nekoga, ki zdravi z zelišči, šaman pa je tisti, ki zdravi na spiritualni, duhovni ravni. Kakor koli, to je lahko ena oseba, saj gre eno z drugim.

Torej lahko rečemo, da ste šaman?

(nasmeh) Resnično ni pomemben naziv. Naziv je le naziv. Važno je, da deluje.

Odraščali ste v Kanadi. Kakšna je bila vaša mladost?

Do svojega šestega leta sem s starši živel v severni Kanadi. Živeli smo skromno življenje. V naši okolici so živeli losi, severni jeleni, divje race… Spomnim se, da je oče nekega dne ubil losa pred hišo. Tisto zimo smo bili preskrbljeni z mesom. S štirinajstimi leti sem šel z avtostopom v mesto Edmonton…

Na svoje življenje gledam kot na potovanje. Imam veliko zanimivih izkušenj in moje življenje je čudovito. Konkretno o svojih izkušnjah govorim na srečanjih. Le tako se duša dotakne duše.

Ali se z zdravilstvom ukvarjate vse življenje? Kaj ste počeli, preden ste se odločili za duhovno pot?

V začetku 70. let in vse do sredine 80. let, ko sem živel v Kanadi, sem se ukvarjal z oblikovanjem oblačil. Zelo sem bil uspešen in večino svojega časa sem delal. Posledica predaje delu je bil razpad moje družine. Čustveno me je to zelo prizadelo in odpravil sem se v Evropo, da prebolim. Prvotni namen je bil, da ostanem devet mesecev; simbolično – toliko časa, kot ga potrebuje otrok v maternici, da se razvije. V tem času sem začel svojo duhovno pot, na kateri sem še danes. Nehal sem se ukvarjati z oblikovanjem in se osvobodil vseh iluzij, ki jih prinaša tovrstni življenjski slog.

Leta 1990 sem v Avstriji izvedel prvi obred plesa zemlje v zahvalo materi Zemlji, ki skrbi za nas. Prihodnje leto bo 24. obred plesa zemlje. Želim si, da bi dosegel 28 obredov. To je moj cilj.

Ali ste edini ameriškoindijanski zdravilec v Evropi?

Veliko je bilo zdravilcev, ki so počeli podobne tradicionalne aktivnosti, vendar niso vztrajali. Pridejo in grejo. Jaz sem tisti, ki vztraja. (smeh)

Sporočila domorodnih ljudstev so bila do sedaj zmeraj ovita v skrivnostno tančico. V zadnjem času pa so začele te modrosti prihajati v širšo javnost. Zakaj se to dogaja?

Pred petstotimi leti, ko so Evropejci prišli v Ameriko in se srečali z domorodnimi ljudstvi, ti niso bili zainteresirani za to, kar so jim imela domorodna ljudstva povedati. Njihovi cilji so bili naravni viri, trgovina in širjenje krščanske religije. Ameriški Indijanci se niso zavedali, da imajo Evropejci večvrednostni odnos do domorodnih ljudstev. Za njih so bila ta ljudstva primitivna in groba. Ameriški Indijanci tega niso razumeli, saj so gledali na Evropejce kot na ljudstvo, ki je drugačno, z drugačnimi vrednotami. Prodaja zemlje jim ni bila razumljiva: kako lahko nekdo proda zrak, veter in vodo? Živeli so v harmoniji z naravo, ne da bi motili naravno ravnovesje. Narava jim je dala vse, kar so potrebovali, in zavedali so se, da je naravno ravnovesje potrebno za njihovo preživetje. Ta sporočila niso bila zavita v tančico, le posluha zanje ni bilo na drugi strani.

Mi, Evropejci, uporabljamo izraz »ekologija«. Ali je to enako kot pri vas mati Zemlja?

Zemljo vidim kot veliko kroglo energije. Tudi mi smo del te energije in jo soustvarjamo, ne da bi se tega zavedali. Kisik, drevesa, voda, spanec… Ali ni neverjetno, kako vse to funkcionira? Zame je to čudo. Lahko rečemo, da za nas skrbi mati Zemlja. Daje nam vse, kar potrebujemo: zrak, vodo, hrano, hišo, avto, celo denar… Smo del lepega odnosa, kjer deluje brezpogojna ljubezen. Za to ji moramo biti hvaležni.

Seveda, če vse to pogledamo bolj znanstveno, lahko temu rečemo ekologija. Vendar se z znanstvenim pogledom ločimo od sistema. Mi smo del odnosa in ne verjamem v ločenost. Mi smo del tega, živimo to in smo s tem neposredno povezani. Vse je med seboj povezano. Kot pravi angleški pregovor: »What goes around comes around.«

Kako bi opisali sodobnega zahodnega človeka?

(smeh) Digitalni človek, ki ne more živeti brez računalnika, iPhona, iPada in podobnih elektronskih pripomočkov. Težko je reči… Danes se stvari tako hitro spreminjajo s tehnologijo in načini komunikacije. Tem tehnologijam se poskušam izogibati, kolikor se pač lahko. Vprašanje je, kaj se bo zgodilo čez deset let. Na tem planetu je preveč ljudi. Kako bomo vzdrževali tak sistem? Zemlja gre v tem trenutku skozi proces čiščenja in ne vemo, kaj se bo zgodilo, ko bo faza končana.

Ali je to povezano z 21. decembrom 2012?

Da. To je datum zaključka procesa. Proces čiščenja se je začel že v 50. letih. Gre samo za konec enega cikla in začetek drugega, kar se zgodi vsakih 25.000 let. Premajhni smo in premalo vemo, da bi lahko razumeli, kaj se pravzaprav dogaja. Nekateri pravijo, da nas Bog kaznuje. Tu ne gre za kaznovanje. Gre za naravni cikel.

Ali vi osebno čutite ta proces spremembe?

Seveda. Imam sanje, ki so s tem povezane. Vse informacije nosimo vsi v sebi, le aktivirati jih moramo, da pridejo ven. Obredi so del aktivnosti, ki nam pomagajo aktivirati takšne informacije. Nosimo jih v genetski in duhovni obliki. Ta energija z nami »govori« in je povsod: spodaj, zgoraj in vse naokoli. Ljudje ne znajo dostopati do nje. Imajo pa to zmožnost.

Kaj pa ljubezen do sebe?

Izkušnje z ljubeznijo prinašajo razumevanje samega sebe. Več izkušenj imaš, bolj lahko razumeš sebe.

Kaj za vas pomeni osebni razvoj?

To pomeni naučiti se v največji možni meri uporabljati lastno bitje. Ljudje se preveč zanašajo na razum in ne razvijejo drugih delov sebe. Tisti, ki preveč izhaja iz razuma, razvije veliko iluzij: iluzijo lastninjenja, iluzijo cone udobja, iluzijo varnosti prek denarja… Takšen človek si tudi domišlja, da živi v svobodni deželi in da počne, kar mu srce poželi. Vendar je tudi to le njegova lastna iluzija. Vzdrževanje tega sistema je samo po sebi lastna ječa. Do katere mere je potrebna kriza, da se ljudje zavedo, da denarja ni mogoče jesti?

Kaj je potem prava svoboda?

Prava svoboda je v glavi. V fizični obliki pa jo lahko začutimo v naravi.

V Slovenijo hodite že 10 let. Zakaj? Kaj vam je pri nas všeč?

Pred več kot desetimi leti sem v Londonu srečal svojo prijateljico glasbenico Shirlie Roden, ki je v tistem času predstavljala svojo glasbo v Sloveniji. Tudi meni je predlagala, da jo obiščem. Slovenijo vidim kot biser Evrope. Je izjemno lepa dežela z veliko neokrnjene narave. Sam sem celo videl medveda v gozdu. Škoda bi bilo, če je ne bi ohranjali in vzdrževali na osnovi turizma. Seveda pa ima Slovenija, kot mnoge druge države, ljudi, ki živijo v mestih in se podijo za denarjem. Povsod so ljudje, ki jim je vseeno, kaj se bo zgodilo z naslednjo generacijo, za katero je treba poskrbeti danes.

Na začetku sem v Slovenijo prihajal redno vsake tri leta. Potem sem za nekaj let prenehal, a so me prijatelji poklicali, naj se vrnem in ponovno začnem obrede. V Sloveniji sem spoznal kar nekaj zelo prijetnih ljudi, ki se zavedajo pomena Narave. Iz leta v leto se naši odnosi poglabljajo. Letos je bilo sedmo leto obreda plesa zemlje v Sloveniji.

V Beli krajini vodite tradicionalne indijanske obrede. Eden izmed njih je tudi očiščevalna potilnica (Sweat Lodge), v kateri se na vroče kamne, ki ste jih segreli na ognju, v potilnici poliva vodo. Gre za neke vrste savno v naravi. Kakšen je namen tega obreda?

To je obred čiščenja posameznika na več ravneh. V tem obredu so upoštevani štirje elementi: fizični element, ki ga predstavlja fizično telo; element ognja, ki predstavlja čustva, živčni sistem in električne impulze; element vode, ki predstavlja um, in element zraka, ki predstavlja duha. Duh je energija, ki se nikoli ne izniči, le spreminja obliko. Obeh, zraka in duha, ni mogoče videti. V tem obredu se posameznik čisti na vseh naštetih ravneh. Obreda se udeležijo tisti, ki tako začutijo. Obred se izvaja več dni zaporedoma. Od posameznika pa je odvisno, kolikokrat se ga bo udeležil. Vsak ima med obredom in po njem lastno izkušnjo. Jaz samo vem, da deluje.

Slišali smo, da imate 4. novembra srečanje v Kinu Šiška. Kakšen je namen srečanja? Zakaj bi našim bralcem priporočili, da se ga udeležijo?

Na srečanju bom govoril o svojih izkušnjah. Nikogar ne želim prepričevati, da se srečanja udeleži. Tisti, ki bo začutil, da si želi biti tam, bo tudi prišel in bo dobrodošel.

Kakšno je vaše sporočilo našim bralcem v današnjem času?

Imejte odprto srce in glavo. Potem bo vse mogoče. »Bog« ali »Stvarstvo«, kakor koli imenujete višjo silo, je čista ljubezen, ki ne kaznuje in ne sodi.