V prihodnosti se vidi kot trener

»V življenju je najbolje početi to, kar najbolje obvladaš. Sam sem v tem športu dosegel veliko in čas je, da začnem razmišljati, kaj početi po olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru. Pobudo krajevne skupnosti Senovo, da bi v tem kraju odprl atletsko šolo, sem sprejel z obema rokama in tu vidim svojo prihodnost v vlogi trenerja, čeprav se zavedam, da se bom moral ne tem področju še veliko učiti,« pravi Primož, ki ima pri svojih snovanjih tudi veliko podporo vodstva krške občine. Ta je na Štricu pridobila potrebna 2,4 hektara zemljišča, za potrebna pripravljalna dela pa je 28.000 evrov prispevala Fundacija za šport. Na krški občini, kjer bodo morali za dokončno ureditev centra za mete izdelati še podrobni prostorski načrt, naložbeno in projektno dokumentacijo, pridobiti vsa potrebna dovoljenja za poseg v prostor ter po razpisih zagotoviti potreben denar, v Kozmusa verjamejo. »Veseli nas njegova vrnitev v domače kraje, saj lahko s svojim znanjem veliko prispeva k naši skupni uspešni športni prihodnosti,« pravi Zdravko Pilipovič, strokovni sodelavec za naložbe na krški občinski upravi.

S športom proti drogi

»Če bo vse posreči, bi s pomočjo sponzorjev in donatorjev z atletsko šolo lahko začel prihodnjo jesen,« načrtuje Kozmus, ki je okoli sebe za prvi preizkus vadbišča zbral nekaj že uveljavljenih športnikov, kot sta trenutno naša najboljša metalca krogle Miro Vodovnik in Marko Špiler ter metalka kopja Martina Ratej, kar še ne pomeni, da bodo imenovani prestopili v prihodnji atletski klub Primoža Kozmusa Senovo. »Ne, kot trener bom začel delati z lokalno mladino. Na Senovem je precej prisoten problem droge in kaj je boljšega za mlade in njihove starše kot ukvarjanje s športom. Če mi bo izmed njih uspelo vzgojiti še kakšnega šampiona, pa toliko bolje,« razmišlja naš olimpionik, katerega načrti segajo tudi do organiziranja mednarodnih metalskih kampov in podobnih akcij, ki bi Senovo in obenem Slovenijo naredili med atletsko srenjo še bolj prepoznavno. Za prenočišča vadečih je tudi že poskrbel, saj sta z ženo Majo v bližnji Brestanici odprla hostel.

Nekoliko ga skrbi le še finančna plat zgodbe, saj se zaveda, da na zastonjski strokovni kader v današnjih časih ne bo mogel računati. »Računam seveda na pomoč sponzorjev in donatorjev, če ne bo šlo drugače, bom naprej vlekel kar sam,« pravi optimistično. Osnovno moštvo ima že skovano. Primožu Četrtiču, ki ga je spremljal med pripravami na letošnji London, se je priključil tudi pred leti najbolj obetaven slovenski deseterobojec atlet in osvajalec srebrne kolajne na evropskem mladinskem prvenstvu leta 2007 Rok Deržanič, sodelovati si želi tudi z ljubljansko fakulteto za šport.