Državna volilna komisija bo še danes v tisk poslala glasovnice, s katerimi bodo volivke in volivci 11. novembra volili novega predsednika republike.

Na glasovnici bo poleg imen in priimkov kandidatov v danes izžrebanem zaporedju tudi navodilo volivcem, kako naj glasujejo. Glasovati bo mogoče le za enega kandidata, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka pred imenom in priimkom kandidata.

Najmanj kandidatov

Seznam predsedniških kandidatov na glasovnicah bo na tokratnih volitvah sicer krajši kot na dosedanjih volitvah, saj se za predsedniško funkcijo potegujejo le trije kandidati, ki so si uspeli zagotoviti zadostno podporo za vložitev kandidature. Aktualni predsednik Türk kandidira s podporo volivcev, podprl pa jo je z nekaj več kot 13.000 podpisi volivcev. Zver je kandidat SDS in NSi, kandidaturi pa je priložil podpise 30 poslank in poslancev. Pahor pa je kandidat SD, njegova kandidatura pa je bila podprta s podpisi približno 4500 volivk in volivcev.

V ponedeljek se je sicer iztekel rok, do katerega bi lahko kandidati umaknili soglasje h kandidaturi in s tem izstopili iz predsedniške tekme, a tega ni storil nihče.

Pete volitve predsednika republike bodo 11. novembra. Če takrat noben izmed kandidatov ne bo prejel večine, bo 2. decembra sledil drugi krog, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem volilnem krogu prejela največ glasov.