NZS prepoveduje stave z disciplinskim pravilnikom

Pri stavcih je daleč najbolj priljubljen nogomet, saj predstavlja več kot polovico vplačil. V središču stavniških poslov so se doslej največkrat znašli nogometaši – tudi nekateri slovenski – zaradi ilegalnih stav ali nameščanja izidov. Nekateri primeri so že dočakali sodni epilog, nekateri nogometaši se še zagovarjajo na sodišču.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) ima statut delovanja zveze, ki je usklajen s statutom mednarodnih nogometnih organizacij Fifa in Uefa. V sedmem členu statuta je zapisano, da je NZS dolžna spoštovati načela lojalnosti, integritete in športnega duha v skladu z načeli poštene igre in preprečevati vse aktivnosti, ki bi lahko ogrožale integriteto tekmovanj in vodile k zlorabi nogometne igre.

»NZS je letos sprejela tudi dopolnitve v disciplinskem pravilniku, ki v 19. in 24. členu določa, da vsakršno ravnanje igralcev ali uradnih oseb, ki lahko vpliva na integriteto tekme ali tekmovanja pod okriljem NZS, MNZ, Uefa in Fifa, kot so na primer ravnanja, povezana z nameščanjem rezultata tekem, podkupovanjem ali sodelovanjem pri podkupovanju, sodelovanjem pri športnih stavah in podobno, pomeni disciplinski prekršek. Vrsto in višino kazni za disciplinske prekrške uradnih oseb, nogometnih klubov in igralcev ureja disciplinski pravilnik NZS,« je pojasnil tiskovni predstavnik NZS Matjaž Krajnik. Na NZS se zavedajo, da je nadzor nad tem, če nogometaši stavijo, izredno težaven, obenem je takšno početje zelo težko dokazati.

Zveza ne posega v klube

»V reprezentancah se poskušamo na čim več področjih držati določenih kodeksov oziroma nenapisanih pravil. V klube ne posegamo, saj imajo svoja interna pravila. S tem nismo imeli nikoli težav, je pa tudi del kulta, da vse temelji na zaupanju. V pravilniku o reprezentancah pa imamo jasno napisano, da se v času trajanja reprezentančne akcije noben igralec, član štaba in njihovi sorodniki ne smejo ukvarjati s stavami, enako pa velja s komunikacijo z ljudmi, ki niso vpeti v delo z reprezentanco, če za to nimajo dovoljenja vodstva zveze,« pojasnjuje Matej Avanzo, direktor članskih reprezentanc pri Košarkarski zvezi Slovenije. A istočasno se Avanzo dobro zaveda številnih pasti: »Nikoli pa ne moremo biti stoodstotni, saj se igralec lahko dogovori z nekom drugim in ta stavi v njegovem imenu. To preprečiti v dobi spletne tehnologije, ko se lahko zakrije identiteta, je praktično nemogoče. Klubi pa imajo svoje pravilnike in bi bilo nehigienično, če bi v to posegali. V primeru, da bi igralca dobili pri stavljenju in prirejanju izidov, ga lahko kaznujemo samo interno, se pravi s suspenzom ter prijavo na častno razsodišče, ki ga lahko še finančno kaznuje in mu prepreči nastopanje, a le znotraj tekmovanj pod našim okriljem. Za vse drugo mora poskrbeti slovenska zakonodaja.«

V slovenskem hokeju za zdaj ni poznan niti en primer, kjer bi igralca zasačili s prsti v marmeladi, ko je govor o stavniških aferah. Hokejska zveza Slovenije (HZS), ki jo vodi gospodarstvenik Matjaž Rakovec, stavniško tematiko ureja z disciplinskim pravilnikom. »Igralec, trener ali funkcionar je lahko disciplinsko odgovoren zaradi vnaprej dogovorjenega izida na tekmovanju, kamor so posredno vključene tudi športne stave, kot tudi zaradi ravnanja, ki je v nasprotju s pravili športnega vedenja,« sporočajo iz hokejske zveze, ki »resno in strogo obravnava kakršno koli ravnanje športnikov in drugih oseb, ki nasprotujejo strogim etično-športnim merilom«. Kot še dodajajo, je najvišja zagrožena kazen prepoved igranja do treh let.

Teniški igralec igra samo zase

Med športnimi dogodki, ki so največkrat vpisani na stavni listek, so tudi teniški dvoboji. Govoric o dogovorjenih dvobojih v tenisu je veliko, a pravila o kršiteljih so jasna. »Slovenski igralci so mednarodno rangirani in jih nadzirajo stroga pravila mednarodnih organizacij ATP in WTA. Ob teh dogodkih v rokometu smo razmišljali, da bi tudi pri Teniški zvezi Slovenije zapisali kakšen člen v pravilnik. Kršiteljem bi prepovedali nastop za reprezentanco v Davisovem pokalu in pokalu Fed. To so edine uradne tekme, ki spadajo pod naše okrilje. Če igralec stori stavniški prekršek, bo v vsakem primeru takoj kaznovan s prepovedjo nastopa na turnirjih. Mi bi jih izključili še iz reprezentance, kjer pa tako in tako ne bi mogli igrati, ker bi že imeli mednarodno prepoved. Kar lahko storimo, je formalna oblika kazni, ki pa vsebinsko ne bi imela učinka, ker bi igralec v vsakem primeru imel prepoved. To ni rokometni klub. Rokometaš ima pogodbo s klubom, teniški igralec pa na turnirju ne igra ne za klub in ne za državo, ampak zase, in zato spada pod pravila ATP ali WTA,« pravi predsednik TZS Marko Umberger, ki je prepričan, da slovenski igralci ne prodajajo svojih tekem za stavniško korist: »Preprosto se preveč borijo za točke, da bi namerno izgubljali.« dek, jo, gte, mag, vra