A se težave kljub morebitnim dodatnim štirim milijonom evrov ne bi končale. Vodstvo družbe je namreč po sprejetju varčevalnih ukrepov države letne aktivnosti prilagodilo 9 milijonom evrov, pri čemer bi del stroškov lahko pokrili s prihodki od prodaje premoga, ki ga bodo kopali še do konca leta, prihodnje leto pa bodo še ob ta vir prihodka. »Vsekakor se bo likvidnost bistveno poslabšala, to pa pomeni slabo izhodišče za leto 2013,« je na vprašanje, kakšne bodo posledice nenehnega zmanjševanja proračunskih sredstev iz državne blagajne, odgovoril Berger, ki upa, da bodo vsaj prihodnje leto prejeli vseh 5 milijonov evrov, kolikor je za RTH predvidenih v letos sprejetem varčevalnem zakonu.

Tako bi poleg kadrovsko-socialnega programa, ki so ga letos uvrstili na vrh seznama vseh aktivnosti, lahko nekaj (več) sredstev namenili tudi sanaciji površin in zapiranju jam. Obseg teh del so namreč močno oklestili, pri sanaciji površin pa so bili že tako vedno v zaostanku, saj so zaradi okrnjenega financiranja države morali najemati kredite in te nato tudi vračati, je povedal Berger. »Kljub vsemu smo del aktivnosti načrtovali tudi pri sanaciji površin, a le toliko, kot nam dopuščajo sredstva,« je dodal prvi mož RTH, ki pričakuje, da bo finančnim težavam družbe in prihodnosti energetike v regiji na sploh med današnjim in jutrišnjim obiskom Zasavja spregovorila tudi vlada. Vendar pa ta obiska RTH in Termoelektrarne Trbovlje (TET), vsaj po programu sodeč, ne načrtuje.

Na to sta včeraj opozorila tudi zasavska poslanca največje opozicijske stranke Pozitivna Slovenija Barbara Žgajner Tavš in Jože Velikonja, ki od predsednika vlade in njegove ministrske ekipe pričakujeta, da ne bodo zaobšli ključnih vprašanj regije, ampak bodo podali jasne rešitve za gospodarske in socialne posledice zapiranja RTH. »Upam, da bodo pogovori čim prej nanesli tudi na možnost podaljšanja zapiranja rudnika, ker do konca leta 2015 ne bodo končana vsa v zakonu o postopnem zapiranju rudnika predvidena dela,« kot eno od možnih rešitev predlaga Berger. Druga je odprtje novega rudnika Brnica, a je za to potrebna obnova kotla in nadaljnja proizvodnja električne energije iz premoga v TET. Tudi to je eno od vprašanj, na katerega bodo Zasavci pričakovali odgovor vlade ob njenem obisku gospodarsko vse bolj šibke regije.