Bodo volilci levice namesto na volišče odšli v naravo?

Da je vnovična izvolitev Danila Türka že v prvem krogu volitev zelo verjetna, poudarja tudi direktor podjetja Nevro PR SebastjanJeretič. »Vprašanje je, ali bo Pahorju uspelo spremeniti javno podobo. Spomin na klavrni premierski mandat, v katerem ni povezal stranke, kaj šele političnega prostora, je namreč še vedno dovolj svež. To je v tem trenutku temeljno vprašanje. Če pa bo Zver v polfinalu prehitel Pahorja, ima Türk v drugem krogu zagotovljeno zmago,« je prepričan nekdanji vodja za stike z javnostjo stranke SD, ki pa hkrati opozarja, da se v dosedanjem delu kampanje ni zgodilo še nič pretresljivega in da bodo televizijska soočenja šele v prihodnjih tednih pokazala svoj učinek. Prav tako tudi nizki udarci v stilu arhivskih dokumentov niso izključeni.

Da so lahko volitve še kako nepredvidljive, so lahko volilci spoznali na zadnjih državnozborskih in predsedniških volitvah. Čeprav se je zmaga po javnomnenjskih anketah dolgo nasmihala stranki SDS oziroma Lojzetu Peterletu (vsaj pred prvim krogom), je na koncu prišlo do preobrata. Ob tem velja pojasniti, da so ankete Ninamedie pred petimi leti pravilno izmerile, da se bosta v drugi krog uvrstila Peterle in Türk ter da bo na koncu slavil aktualni predsednik države. »Nekaj zadnjih volitev je pokazalo, da je volilno telo sposobno strateškega razmišljanja pri oddaji glasov. To se je pokazalo tako pri Pahorjevi izvolitvi leta 2008 kot na zadnjih državnozborskih volitvah. Podoben scenarij se lahko odvije tudi tokrat. Glasovi za Danila Türka ne bodo samo glasovi zanj, temveč bodo imeli jasno sporočilo glede ocene trenutnih razmer v Sloveniji,« pojasnjuje dr. Samo Uhan z ljubljanske fakultete za družbene vede. Temu, da bi se volilci levice zanesli na rezultate javnomnenjskih anket in bi se zato na volilno nedeljo raje kot na volišča odpravili na morje ali v gore, kar se je nazadnje zgodilo na referendumu o družinskem zakoniku, Uhan tokrat ne verjame. »Tudi zato, ker vsi trije kandidati nenehno poudarjajo, da ne gre za opredeljevanje do vlade, sporočajo pa ravno nasprotno,« je prepričan.

Jeretič je drugačnega mnenja in kot primer navaja zadnje predsedniške volitve v Srbiji, kjer je bila volilna udeležba v drugem krogu vsega 40-odstotna. V prvem krogu je sicer tesno slavil dotedanji predsednik Boris Tadić pred Tomislavom Nikolićem. »Tudi zaradi rezultatov anket so Tadićevi potencialni volilci v drugem krogu ostali doma in zmago prepustili njegovemu nasprotniku. Zdi se, da so tudi pri nas zadeve zabetonirane, vendar se bo moral Türk še zelo potruditi pri mobilizaciji volilcev. Na način, kot je to storila Pozitivna Slovenija pred zadnjimi državnozborskimi volitvami. Tekmo mora aktivno odigrati do konca,« meni nekdanji Pahorjev sodelavec.

Pred volilci desnice dva scenarija

Kot kažejo rezultati javnomnenjskih anket, bo moral pri pridobivanju podpore v zadnjih treh tednih še največ postoriti favorit SDS in NSi Milan Zver, ki je sicer vsak teden bližje drugouvrščenemu Pahorju. »Zverova temeljna naloga je, da volilcem desnice dopove, da je on njihov kandidat. Volilci desnice lahko razmišljajo o tem, da podprejo svojega ideološkega kandidata ali da taktično oddajo glas za Pahorja oziroma za manjše zlo z levice. Kot smo lahko videli v dosedanjem delu kampanje, se Zver tega zaveda, saj je veliko na terenu in utrjuje svojo bazo volilcev,« pojasnjuje Jeretič. Zadnje merjenje političnega utripa javnega mnenja, ki ga je izvedla Ninamedia, je med drugim pokazalo, da bi se skoraj 18 odstotkov vprašanih volilcev SDS odločilo za Pahorja. »Za volilce desnice bi bilo taktično glasovanje za Pahorja prevelik zalogaj. Takšen način razmišljanja je vendarle preveč tvegan. Vprašanje je, ali je povprečen volilec motiviran za takšne obrate oziroma način razmišljanja. Tisti, ki ne prihajajo z levice, bodo pa glasovali za Pahorja, niso predstavniki klasične desnice,« je prepričan Uhan.

Da so karte pred tokratnim glasovanjem o predsedniških kandidatih močno premešane, dokazuje še ena ugotovitev zadnje raziskave Vox populi: če bi bile volitve v nedeljo, bi več kot polovica vprašanih volilcev SD obkrožila aktualnega predsednika države.