Rezerve naj poiščejo drugod, ne v odpuščanju

Dejstvo je, da mora tako Slovenska vojska kot civilni del ministrstva za obrambo deliti usodo oz. posledice realnih ekonomskih razmer, je povedal minister. Pravzaprav se proračun ministrstva zmanjšuje že od leta 2009. Delež BDP, ki ga država namenja za obrambo, se je po njegovih besedah z 1,56 leta 2008 znižal na predvidenih 1,16 odstotka v naslednjem letu.

Na ministrstvu so morali na podlagi zmanjšanja sredstev v kadrovskem načrtu priprave proračuna predvideti tudi ustrezno znižanje števila zaposlenih. Kot je dodal, pa je že na vladi predlagal možnost, da lahko ministri rezerve poiščejo tudi drugod in ne v odpuščanju. "In jaz sem skoraj prepričan, da odpuščanja v Slovenski vojski kljub tako zmanjšanem proračunu tudi v letu 2013 ne bo," je poudaril.

Za 2014 ni predvidevih "nabav"

Pojasnil je še, da so na ministrstvu že začeli s transformacijo Slovenske vojske, ki bi že v prihodnjem letu zagotovila bolj vitko vojsko. Tako ministrstvo namerava ukiniti nekatera poveljstva, na ta način pa bi znižali tudi število najbolje plačanih kadrov v Slovenski vojski. Kot zagotavlja Hojs, pa preoblikovanje vojske ne pomeni, da bo ogrožena njena usposobljenost.

Je pa res, da za prihodnje leto in za leto 2014 ni predvidenih "praktično nobenih nabav", je povedal minister in pojasnil, da se ravno ta čas pogajajo z Natom za prestavitev tovrstnih obveznosti na kasnejši čas.

Hojs je na dodatno vprašanje poslanca SD Brulca napovedal tudi nadaljnje zmanjševanje kontingenta Slovenske vojske na misiji Isaf v Afganistanu. Spomnil je, da je Slovenija najavila umik iz te države do konca leta 2014. S kontingentom, ki so ga tja poslali pred dobrim tednom dni, so število vojakov zmanjšali za desetino z 88 na 80 vojakov, v kontingentu, ki bo v Afganistan potoval marca prihodnje leto, pa bo le še nekaj čez 50 vojakov. Do konca naslednjega leta pa bo število slovenskih vojakov glede na prvotno število po besedah Hojsa prepolovljeno.