Med prvimi po vpisu, med zadnjimi po končanju izobraževanja

Slovenija je po deležu generacije, ki se vpisuje na eno od oblik terciarnega izobraževanja, med prvimi na svetu, med zadnjimi pa po deležu tistih, ki jo končajo, je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk dejal v odgovoru na poslansko vprašanje vodje poslanske skupine SLS Mihaela Prevca glede preprečevanja fiktivnih vpisov. Pri tem je po besedah ministra težko oceniti, koliko je študentov, ki so poskušali, pa ni šlo, in pri koliko študentih je šlo za fiktivni vpis.

Je pa Turk napovedal, da bodo že prihodnji mesec izvedli nadzor nad koriščenjem pravic iz javnih sredstev, ki izhajajo iz statusa študenta. Informacijski sistem visokega šolstva eVŠ, ki vsebuje evidenco študentov in diplomantov, je namreč po besedah Turka šele dobro začel z delom in se ta čas še polni s podatki za študijsko leto 2012/2013.

Še en korak k zmanjševanju fiktivnega vpisa v višje strokovno šolstvo je bil po besedah ministra narejen s predlogom novele zakona o višjem strokovnem izobraževanju, ki določneje opredeljuje omejitev, da študent lahko pravice in ugodnosti iz statusa uveljavlja največ tri leta. Nekaj sprememb je vlada naredila tudi v okviru zakona za uravnoteženje javnih financ, in sicer z omejitvijo dodatnega leta, namenjenega ponavljanju, pavziranju oz. absolventskemu stažu.

Vzpostavitev okolja, zaradi katerega bodo mladi ostajali doma

Minister za izobraževanje, kulturo znanost in šport je odgovarjal tudi na vprašanje poslanke SD Majde Potrata glede izseljevanja slovenskih študentov v tujino in glede dialoga ministrstva s predstavniki študentov v kontekstu nedavne predstavitve mnenj o predlogu novele zakona o visokem šolstvu.

Turk je zavrnil namige o ignorantskem odnosu do predstavnikov študentov na predstavitvi mnenj o noveli. Izpostavil pa je, da bodo prav reforme, ki jih skuša izpeljati v tem mandatu, vzpostavile okolje, zaradi katerega bodo mladi ostajali doma. Pri tem je omenil reformo pokojninske in delovne zakonodaje in ustvarjanje prijaznejšega okolja za podjetništvo.

Poslanca SD Sama Bevka pa je zanimalo zagotavljanje pogojev za izobraževanje na področju glasbe. Minister Turk je zagotovil, da na ministrstvu ne pristajajo na to, da bi glasbeno šolstvo v celoti financirali starši. Obstoječi sistem je po njegovi oceni dober in potreben, na ministrstvu pa si prizadevajo, da bi delež financiranja ostal v enakem razmerju kot doslej. Je pa priznal, da bo tudi ta del šolstva trpel približno enak odstotek zmanjšanja sredstev kot izobraževanje nasploh.