Podjetje SCA Promotions je leta 2004 po Armstrongovi zmagi v Franciji zavrnilo plačilo visokega bonusa za njegovo zmago, ker so ga že takrat mnogi obtoževali uporabe nedovoljenih poživil. Lance je proti podjetju sprožil pravni postopek in na sodišču zmagal, saj je v njegovi pogodbi pisalo, da mu pripada bonus, če bo uradni zmagovalec dirke. SCA Promotions je moral Armstrongu zato izplačati obljubljenih 5 milijonov dolarjev bonusa in še 2,5 milijona dolarjev za obresti in stroške sodnega procesa.

Ker je Armstrongu danes Mednarodna kolesarska zveza (Uci) vzela vseh sedem zmag na dirki Po Franciji, bo teksaško podjetje denar od kolesarja poskušalo dobiti nazaj.

Armstrong ostal brez vseh zmag na Touru, z odločitvijo Uci zadovoljna tudi Usada

“Poslali mu bomo uradno zahtevo za povračilo izplačanega denarja, če pa s tem ne bomo ničesar dosegli, bomo v petih dneh sprožili uraden pravni postopek proti Lanceu Armstrongu. To za mojo stranko sploh ni srečen dan, a Armstrong si je te težave nakopal sam,“ je za BBC povedal pravni zastopnik podjetja SCA Promotions Jeffrey Tillotson.

Armstronga zapuščajo številni pokrovitelji

Pred dnevi smo že poročali, da se je za prekinitev sodelovanja z Armstrongom odločil proizvajalec športne opreme Nike, kmalu pa sta mu sledila še izdelovalec koles Trek in pivovarna Anheuser-Busch. Danes je to storil še en proizvajalec športne opreme Oakley.

Iz ameriškega podjetja so sporočili, da so zaradi nedavnih dogodkov, povezanih z Armstrongom, globoko prizadeti. Čeprav bodo z njim prekinili sodelovanje, pa bodo še naprej podpirali Armstrongovo dobrodelno fundacijo Livestrong.

Po današnji odločitvi Mednarodne kolesarske zveze in obsežnih dokazih, ki jih je proti kolesarju predstavila Usada, Oakley s tem trenutkom prekinja dolgoletno sodelovanje z Lanceom Armstrongom,“ so sporočili z Oakleyja.


Armstrongu je hrbet obrnil tudi Oakley. (Foto: Reuters)